Lezárták a Keletit

MTI

2019.05.13. 08:09

Lezárták a Keletit
MTI/Máthé Zoltán

Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza is érintett.

Hirdetés

Hirdetés

Május 13-tól 26-ig ideiglenesen zárva tart a Budapest-Keleti pályaudvar, ahogyan azt a MÁV már korábban közölte. Az elvégzendő munkák részeként többek között sor kerül a felsővezetéki hálózat, a vágányok javítására és váltócserékre, valamint a teljes csarnok egységesen aszfaltozva lesz. 

A két hétig tartó időszak alatt olyan előre tervezett karbantartási munkákat végeznek el a szakemberek, amelyeket nem lehetne elvégezni a vonatforgalom fenntartása mellett.

Mit csinálnak?

  • A csarnok egész területén, 8670 négyzetméteren újraaszfaltozzák az utasperonokat;
  • javítják a vasúti pályát a pályaudvar teljes hálózatán: 463 darab talpfát, 3155 darab vasbeton aljat, 716 méter sínt, továbbá 131 darab váltó(kitérő) alkatrészt és 1210 méteren ágyazatot is cserélnek;
  • lebontják a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat;
  • kicserélik a padokat, a szemeteseket és az utastájékoztató piktogramokat;
  • új modern utastájékoztató LED kijelzőfalat telepítenek a csarnokba;
  • a térvilágítás karbantartása során 300 darab lámpatest cseréjére is sor kerül, hogy energiatakarékosabb és hatékonyabb legyen a világítás.
  • virágosítják és rendezik a főbejárat, valamint az oldalsó kapuk közelében lévő zöldterületeket;
  • elvégzik a szükséges beavatkozásokat a teljes felsővezeték hálózaton; az állomási biztosítóberendezésen, az energia ellátási hálózatokon;
  • helyreállítják a megkopott falakat a csarnokban és az utasforgalmi területeken.

Vonatközlekedés a karbantartása idején

Budapest–Győr-Hegyeshalom vonal:
A Hegyeshalom-Budapest-Keleti és Budapest-Keleti–Győr viszonylatokban közlekedő gyorsvonatok (G10) Kőbánya-Kispestig közlekednek, és onnan indulnak, illetve Ferencváros állomáson is megállnak. A soproni, illetve a szombathelyi InterCity vonatoknak a Keleti helyett átmenetileg a Déli pályaudvar lesz az indító- és a végállomása. Ez alól kivétel a Szentgotthárdról 8:12-kor érkező Savaria IC, mely Kelenföldig közlekedik.

Nemzetközi vonatok – a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a Bécs, illetve München felé tartó EuroCity és railjet vonatok a Déli pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek. A Budapest-Keleti–Győr–Bécs szakaszon közlekedő Avala EuroCity és Lehár EuroCity; aBudapest-Keleti–München útvonalon közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonatok végállomása Kelenföld lesz.

Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonal:
A pécsi vonal InterCity járatai, valamint a Budapest–Sárbogárd–Baja vonalon a Sugovica és a Gemenc expresszvonatok Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek. A Déli pályaudvarról Dombóvárra 18:55-kor, 8018-as számmal másik járat közlekedik a 4218-as Budapest-Déli – Dunaújváros és a 8048-as Pusztaszabolcs-Dombóvár viszonylatú vonatok helyett.

Budapest-Pécel-Hatvan vonalszakasz:
A vonatok óránként közlekednek Piliscsaba–Pécel és Aszód–Hatvan viszonylatban, mely vonatokhoz S80 jelzésű Aszód–Pécelviszonylatú mindenhol megálló pótlóbuszok közlekednek. A Pécel állomásról Budapest irányába közlekedő személyvonatok közvetlen eljutási lehetőséget biztosítanak Rákos állomáson keresztül Óbuda és Piliscsaba állomás felé, valamint Rákos állomáson az átszállási lehetőség biztosított a Ferencváros és Kelenföld állomás felé közlekedő személyvonatokra.

A térség közlekedésének sűrítése érdekében G80 jelzésű Aszód–Rákos–Sörgyár (BKK) viszonylatú gyorsított járatú pótlóbuszokközlekednek. A vonatok esetében átszállással biztosított az eljutás Rákos vasútállomásról Kőbánya felső, Ferencváros és Kelenföld vasútállomásra és vissza viszonylatra is. Kőbánya felső és Sörgyár BKK megállóhelyről a 37-es villamossal biztosított az eljutás a Blaha Lujza térre (M2-es metró kapcsolat). Továbbá Újpest megállóhelyről és vissza az M3-as metróval érhetik el a belvárost.

A részletes menetrendi tájékoztatás megtalálható lesz a www.mavcsoport.hu/bphatvan oldalon.

Budapest–Hatvan–Miskolc–Sátoraljaújhely vonal:
A Rákos és Hatvan között végzett pályafelújítási munkák miatt a vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Budapest-Keleti Verseny utca és Hatvan vasútállomás között – változatlanul – az InterCity vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek.

Balassagyarmat–Aszód–Gödöllő vonal:
Gödöllő–Aszód–Balassagyarmat között pótlóbuszok szállítják az utasokat, melyekről Gödöllő, Autóbusz-állomáson az átszállás biztosított a Hatvan és Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar között közlekedő „Gy” jelzésű vonatpótló autóbuszokra – június 2-áig, majd visszaáll a Keleti lezárása előtti forgalmi rend.

Budapest–Dabas–Lajosmizse vonal:
A Budapest–Dabas–Lajosmizse között közlekedő vonatok 8:00-tól 20:00-ig Zuglóból indulnak és oda is érkeznek.

Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonal:
A Budapest–Újszász–Szolnok vonalszakaszon a szolnoki zónázó (Z60) és a naponta közlekedő sülysápi (S60) vonatok Kelenföldig jönnek és onnan indulnak. A munkanapokon közlekedő sülysápi és nagykátai, valamint szolnoki gyorsított személyvonatok (G60)Kőbánya felsőre érkeznek, és onnan indulnak vissza. A naponta közlekedő reggeli szolnoki gyorsított és nagykátai személyvonatok Kelenföldig járnak.

A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon közlekedő InterCity és gyorsvonatok a Keleti helyett a Nyugatiba érkeznek és onnan is indulnak.  Technológiai okokból a vonalon valamennyi távolsági vonat Intercity kocsi nélkül, gyorsvonatként közlekedik, természetesen a vonatok IC pótjegy megváltása nélkül vehetők igénybe.

Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonal:
Napközben Budapest-Nyugati és Záhony állomás között közlekedő sebesvonatok csak Szolnok és Záhony között járnak. Budapest-Nyugati és Szolnok között közvetlen átszállás biztosított a Budapest-Nyugati és Békéscsaba között közlekedő távolsági vonatokra, melyek kijelölt kocsijait pótdíj megfizetése nélkül lehet igénybe venni. (Május 14-15-én 6:05-től 11:15-ig Tuzsér és Záhony között pótlóbuszok járnak.)

A Budapest–Brassó útvonalon közlekedő Corona és Hargita InterCity Kőbánya-Kispestig közlekedik és onnan is indul.

Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonal:
A kelebiai személy- és nemzetközi gyorsvonatok Kőbánya-Kispestig közlekednek és onnan is indulnak. 

Tapolca–Székesfehérvár–Budapest vonal:
A Tapolcáról 15:50-kor induló 19713-as számú vonat Budapest-Déli helyett Kelenföldig közlekedik.

Budapest–Vác–Szob vonal
A Budapest és Berlin között közlekedő Metropol EuroNight a Nyugatiig közlekedik és onnan is indul.

Egyéb érintett nemzetközi vonatok:

A Bukarest és Bécs között közlekedő Dacia nemzetközi gyors, a Záhony és Bécs közötti Hortobágy EuroCity, továbbá a Kolozsvár és Bécs közötti Transilvania EuroCity a Keleti pályaudvar érintése nélkül közlekedik.

Korlátozott jegykiadás és ügyfélszolgálat

A Keleti pályaudvaron az utascsarnok és a belföldi pénztárak előtti terület is le lesz zárva a május 13-tól 26-ig tartó időszakban. Az utasok kiszolgálását a jelenlegi, Thököly út felől megközelíthető nemzetközi pénztárak területén tervezi a MÁV-START, ahol 4 belföldi és 4 nemzetközi pénztárablak, illetve 1 ügyfélszolgálati munkahely lesz, melyek 5:25 és 19:40 között tartanak nyitva, de várhatóan egy nap áramszünet miatt zárva lesznek. A pályaudvar zárva tartása idején, a pályaudvaron jegyértékesítő automata nem fog üzemelni – az online vásárolt menetjegyek egy automatán átvehetők lesznek, melynek megközelítése a Thököly út felől lehetséges.

Keleti pályaudvar

Szóljon hozzá!

Hirdetés