A „cigánybűnözés” elleni vonulást megtiltotta a rendőrség

2019.05.12. 15:46

A „cigánybűnözés” elleni vonulást megtiltotta a rendőrség
Toroczkaiék csak bíróságon támadhatják meg a rendőrségi döntést (Fotó: mti)

A rendőrség a Magyar Gárdával kapcsolatos bírósági döntésekre is hivatkozik.

Hirdetés

Hirdetés

A rendőrség vasárnapi határozatában megtiltotta Toroczkaiéknak, hogy Törökszentmiklóson felvonuljanak a „cigánybűnözés” ellen - írja az Index. A rendőrség szerint joggal feltételezhető, hogy a Mi Hazánk Mozgalom vonulása

„kimondottan félelemkeltésre, a közösség egyes tagjai elleni erőszakra történő burkolt felhívást hordoz magában”.

Toroczkaiék a törökszentmiklósi trafikos támadás nyomán szervezkedtek, miután az eset, amiről videó is készült, nagy felháborodást keltett. A 22 éves, valószínűleg drogos férfi már korábban is bántalmazott súlyosan embereket az utcán ok és előzmények nélkül, legutóbb pedig egy dohányboltban ütött ököllel fejbe egy pultnál álló férfit, majd egy másikat is többször megütött. 

A rendőrség indoklásában korábbi alkotmánybírósági határozatokra és a Magyar Gárdával kapcsolatos bírósági döntésekre is hivatkozik. Ezek szerint a vonulás mások alapvető jogainak sérelmét idézheti elő:

a vonulásos „erődemonstrációt mutató” rendezvény sértheti az emberi méltóságból következő általános személyiség jogot és a magánszféra védelméhez való jogot, mert a résztvevők oly módon nyilvánítanak véleményt más magánszemélyekkel szemben, hogy azok az érintett utcában lakó személyek nem tudják elkerülni a vonulásos rendezvényen elhangzó, őket hátrányosan érintő kijelentések végig hallgatását.

A rendőrség a főtéren még engedélyezett volna egy tüntetést, a vonulást azonban nem. A döntés ellen fellebbezni nem lehet, de bíróságon megtámadható.

cigányMi Hazánk Mozgalom

Szóljon hozzá!

Hirdetés