Napokon belül kiemelhetik a Hableány roncsát a Dunából

szabolcsihir.hu

2019.06.10. 14:56

Napokon belül kiemelhetik a Hableány roncsát a Dunából
(Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A katasztrófa-turisták ellen kampányolnak az interneten.

Hirdetés

Hirdetés

A Hableányt sikerült a szakembereknek teljesen lezárniuk, a benne lévő holttestek már biztosan a roncsban maradnak – tudatta a Terrorelhártási Központ június 9-i sajtótájékoztatóján. Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztály osztályvezetője elmondta, egyelőre azon dolgoznak, hogy a hajó kiemelésének feltételeit megteremtsék, legkorábban június 11-én tudják felszínre hozni a hajót a Dunából.

A Hableány termes személyhajó mentési munkálatai és a kutatás miatt a Terrorelhárítási Központ javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője a Duna érintett szakaszán a légtér korlátozását rendelte el június 16-án éjfélig – olvasható a szervezet közleményében.

A légtérkorlátozás területi hatálya – hozzávetőleg – Budapesten, az Árpád hídtól északra 1 kilométerre kezdődik és délen egészen Paksig húzódik, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 kilométer. A határokat a TEK honlapján az Aktuális menüpontban közzétett grafikák szemléltetik, illetve a légtérkorlátozás pontos oldalhatárai a HungaroControl Zrt. napi légtérfelhasználási tervében ellenőrizhetők. A jelölt időszakban a pilóta nélküli légi járművel (drónnal) végzett repülés nem engedélyezett, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja, zavarhatja. A korlátozott légtérbe történő engedély nélküli bereptetés közigazgatási hatósági, vagy büntető eljárást von maga után. „A roncs kiemelésének előkészítése továbbra is folyamatban van, két emelőheveder behúzása már megtörtént, jelenleg azok igazítása és stabilizálása zajlik. A Duna vízszintje lassan, de csökken. Már a tragédia huszadik áldozatát is megtalálták” – olvasható a TEK honlapján.

Pár nap alatt 13 ezren osztották meg azt a posztot a közösségi oldalon, melyben arra kérik az embereket, ne menjek a baleset helyszínére fotózni, videózni.

„A Hableány kiemelése biztosan egy súlyosan felkavaró pillanat lesz. Szeretnék megkérni mindenkit, hogy a dokumentációt hagyjuk azokra a profikra, akik gépeikkel és képeikkel is úgy tudnak bánni, úgy képesek szelektálni a végül publikált anyagot, hogy az se holtat, se élőt ne sértsen! Köszönöm, hogy Te sem fogsz kimenni katasztrófa-turistáskodni, hogy teleszórd a közösségi médiát az ott készült képeiddel és videóiddal! Azt is köszönöm, hogy ha ezt egyetértőleg megosztod. Búcsúzzunk tisztelettel az áldozatoktól!” – írta Magyar Péter közösségi oldalán.
Hableányhajókatasztrófa

Szóljon hozzá!

Hirdetés