Dráma a lengyel Tátrában + FRISSÍTVE!

MTI

2019.08.22. 16:16

Dráma a lengyel Tátrában + FRISSÍTVE!
Csodálatos vidék, hogyne látogatnák a turisták (Kép: utazom.com)

Villámcsapás miatt többen meghaltak.

Hirdetés

Hirdetés

Hirtelen kitört viharban többen életüket veszítették és megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók - írja a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info) jelentésére hivatkozva augusztus 22-én az MTI.

Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka arról tájékoztatott, hogy tízegynéhány embert villámcsapás ért a Wielki Giewont (Nagy-Giewont) hegycsúcs környékén. Emellett

a hegység több pontján néhány, villámcsapás okozta halálesetről is tudomást szereztek. 

A Nagy-Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, mely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak. 

A TVP Info szerint a vihar idején Giewont környékén mintegy 20-an tartózkodtak,

a sérültek között gyermekek is vannak.

A mentőakciókba helikoptereket vetettek be, riadóztatták a térségbeli mentőszolgálatokat. "A helyzet nagyon nehéz" - közölte Jan Krzysztof.

A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra. A TOPR munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, akik a hét végén a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedtek mintegy 500 méter mélyben.

Frissítés!

A hirtelen kitört viharban hárman vesztették életüket, és huszonketten megsérültek a csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók - jelentette később a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

Válságstáb

A kis-lengyelországi vajda szóvivője közölte: a villámcsapás által sújtottak közül hárman nem élnek. A mentőszolgálat szerint 22 személy sérült meg, őket kórházba szállítják.
Mateusz Morawiecki kormányfő kérésére a kis-lengyelországi vajda a tátrai üdülőközpontba, Zakopanéba indult. A városban válságstábot állítanak fel.
A miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a súlyos helyzetre még a nap folyamán maga is a helyszínre utazik. 
Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka korábban arról tájékoztatott, hogy

tízegynéhány embert villámcsapás ért a Wielki Giewont (Nagy-Giewont) hegycsúcs környékén. Emellett a hegység több pontján néhány, villámcsapás okozta halálesetről is tudomást szereztek. 

A délután folyamán újabb viharok keletkezhetnek.

Lengyelországvillámcsapás

Szóljon hozzá!

Hirdetés