Amikor a gengsztervilág a legnagyobb ajándékot kapta a hatalomtól

2019.10.29. 12:43

Amikor a gengsztervilág a legnagyobb ajándékot kapta a hatalomtól
Charles „Lucky” Luciano (balról második), a korszerű maffia, a szindikátusszerűen működő amerikai alvilág megteremtője és társa, Meyer Lansky (jobbról a második) is az alkoholtilalom idején szedték meg magukat   (Fotó: archív)

Tizenhárom év alatt a bűnözők hihetetlen mennyiségű tőkét halmoztak fel.

Hirdetés

Hirdetés

1919. október 28-án fogadta el az Egyesült Államok szenátusa az úgynevezett Volstead-törvényt, mely konkretizálta az 1919 januárjában elfogadott 18. alkotmánykiegészítésben szereplő, szeszes italokra vonatkozó korlátozást. Az új jogszabály valamennyi ital gyártását, kereskedelmét és fogyasztását betiltotta, mely a reményekkel ellentétben nem jobb erkölcsöt, hanem virágzó szervezett bűnözést hozott - emlékezik meg a 100 évvel ezelőtti eseményről a Rubicon történelmi magazin.

A törvény értelmében 1920 januárjától az Egyesült Államokban tilossá vált a „részegítő italok” termelése, forgalmazása, vásárlása és fogyasztása is. A nagyobb városokban hónapokon belül ezrével nyíltak meg az illegális kocsmák, ahol a szeszes italok forgalmazását a helyi gengszterbandák vették kezükbe, melyek a tilalom alatt hihetetlen mennyiségű tőkét halmoztak fel.

Az Egyesült Államok kormánya a nyilvánvaló negatív következmények ellenére 13 éven keresztül vívott szélmalomharcot az alkoholfogyasztás ellen, mígnem 1933-ban, a Cullen-Harrison-törvénnyel elismerte vereségét, és enyhítette az 1919-ben hozott jogszabályt.

alkoholUSA

Szóljon hozzá!

Hirdetés