Már megint Kossuth-díjas rendező zaklatta kolléganőjét

civishir.hu

2019.11.20. 16:48

Már megint Kossuth-díjas rendező zaklatta kolléganőjét

Bevallotta.

Hirdetés

Hirdetés

"(...)Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle. Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.

Gothár Péter"

– tette közzé a 72 éves, Kossuth-díjas rendező közleményét a teátrum november 20-án.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a fővárosi Katona József Színház egy nappal korábban (akkor még név nélkül) hozta nyilvánosságra: egy kollégájuktól megváltak a belső vizsgálat lefolytatását követően, ami azután indult, hogy tudomásukra jutott, egy szerződéses munkatársuk több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival.

Mint ismeretes, a hazai #metoo-botrány épp két éve robbant ki: 2017. október 14-én Sárosdi Lilla színésznő nyilatkozatot tett, miszerint Marton László Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező 20 évvel korábban szexuális együttlétre akarta kényszeríteni őt. Marton pár nappal később közleményben tagadta ennek valóságtartalmát, és az ügy kivizsgálásáig felfüggesztette oktatói tevékenységét és lemondott főrendezői állásáról. Ezt követően azonban többen is szexuális zaklatással vádolták. Egy héttel első közleménye után Marton bocsánatot kért, ha olyat tett vagy úgy viselkedett, amivel megsértette, nehéz helyzetbe hozta az érintetteket, továbbá rendelkezésre áll a meghallgatásokkal kapcsolatban, amit Sárosdi Lilla a nyilvánosság előtt azonnal elfogadott. marton súlyos betegség következtében idén szeptemberben, 76 éves horában hunyt el.

Kicsoda Gothár Péter?

Pécsen született 1947-ben. Pályája a Magyar Televíziónál indult rendezőasszisztensként. 1974-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán film- és tévérendezői szakon. A 70-es évek végéig a Magyar Televízió rendezője, majd egészen 1992-ig a a kaposvári Csiky Gergely Színház főrendezője 1993-tól a budapesti Katona József Színház rendezője volt. 2002 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. 2007-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiszteletbeli doktor címet adományozott neki.

  • Kossuth-díjas
  • Balázs Béla-díjas
  • Magyarország Érdemes Művésze
  • a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja
A 80-as években öt éven át volt a felesége Básti Juli színésznő. Egy fiuk született.
zaklatásKatona József SzínházGothár Péter

Szóljon hozzá!

Hirdetés