Nemzeti gyásznapot rendeltek el Szlovákiában

MTI

2019.11.14. 13:15

Nemzeti gyásznapot rendeltek el Szlovákiában
Fotó: Hazz

Drámai buszbaleset: tizenkét halott, köztük négy gyerek.

Hirdetés

Hirdetés

Gyásznapot rendelt el péntekre a szlovák kormány a Nyitragerencsér közelében történt, 12 halálos áldozattal járó buszbaleset miatt csütörtöki rendkívüli ülésén. A Nyitragerencsér közelében november 13-án történt baleset az egyik legtöbb halálos áldozattal járó tragédia az ország történetében.

A balesetben teherautóval ütközött egy többségében iskolásokat szállító távolsági autóbusz, a 12 halott között négy gyerek van, a sérültek száma 17.

Hasonló léptékű tragédia legutóbb 2009-ben történt Szlovákiában, akkor a Breznóbányához közeli Garamszécsen, a vasúti átjárónál ütközött vonat és autóbusz. A tragédia ugyancsak 12 halálos áldozatot követelt.

Szlovákiában állami gyásznap elrendeléséről a kormány dönthet, amennyiben az egész társadalmat megrázó tragikus esemény történik. Az 1993-ban önállósult Szlovákia történetében eddig ilyenre kilencszer volt példa. Legutóbb 2016-ban az ország első államfője, Michal Kovác halála miatt hirdettek állami gyásznapot.

Levélben fejezte ki részvétét Orbán Viktor miniszterelnök Peter Pellegrini szlovák kormányfőnek a tragikus buszbaleset miatt. "Magyarország kormánya és a magyar emberek nevében szeretném kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat ezekben a nehéz órákban. Imádkozunk a gyászoló családokért és a sérültek felépüléséért" – írta szlovák kollégájának Orbán Viktor.
gyásznapSzlovákiaNyitragerencsér

Szóljon hozzá!

Hirdetés