Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Demonstráció Budapesten: a színpad nem a politikusoké!

| 2019. 12. 10. | 09:21:00
Karácsony: a színházak szabadsága a város szabadsága.
Demonstráció Budapesten: a színpad nem a politikusoké!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány Országgyűlés előtt lévő kulturális törvényjavaslata ellen tüntettek december 9-én, Budapesten. A Katona József Színház által szervezett megmozduláson a résztvevők teljesen megtöltötték a Madách teret, a tömeg miatt korlátozni kellett a Károly körút forgalmát is.

A demonstráción Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta: a színpad, ahogy a kultúra is, nem a politikusoké, hanem a művészeké és a közönségé. – Amikor a színházak szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük. Ez a mi jogos önvédelmünk – fogalmazott a politikus, aki szerint hiába szavazza meg a javaslatot a parlament, az nem törvény lesz, hanem diktátum. Karácsony Gergely szerint a törvényjavaslat egy kísérlet megbosszulni, hogy a kormánypártok elvesztették Budapestet.

– A főváros meg fogja védeni a színházait, művészeit és a szabadságát – emelte ki a főpolgármester.

A tüntetésen Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója hangsúlyozta: a törvényjavaslat ellen minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie.

– A színház alapvetően kritikus és ellenzéki, mert ha nem, akkor unalmas és hazug – emelte ki Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója, aki beszédében a kormánypártokat szólította meg.

A tüntetésen felszólalt Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója; Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze; Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, valamint Farkas Franciska színésznő is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés