Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyos földrengés Törökországban: sok a halott

| 2020. 01. 25. | 17:05:00
Ezernél több a sebesültek száma.
Súlyos földrengés Törökországban: sok a halott
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erős, 6,8-as fokozatú földrengés rázta meg január 24-én helyi idő szerint 20 óra 55 perckor (közép-európai idő szerint 18 óra 55 perckor) Délkelet-Törökországot. A rengés hipocentruma Elazig tartomány Sivrice körzetében, 6,75 kilométeres mélységben volt - közölte a török katasztrófavédelem. Már 22 halálos áldozatról tudnak, a sérültek száma pedig meghaladja az ezret.

Az isztambuli Kandilli megfigyelőállomás ennél valamivel mérsékeltebb, 6,5-ös erősségű rengésről számolt be, amely 4,8 kilométeres mélységből indult ki. A török katasztrófavédelem azóta már két, 5-ös fokozatúnál nagyobb utórengést rögzített, míg a Kandilli szerint a legerősebb utórengés 4,5-ös volt.

A térség lakosai ijedtükben az utcára menekültek. A rengést a környező tartományokban: Diyarbakirban, Adiyamanban, Adanában, Hatayban, Osmaniyében, Tunceliben, Gaziantepben, Sanliurfában és Malatyában is érezni lehetett. A mentés megkezdődött.

Süleyman Soylu török belügyminiszter legutóbb azt mondta, hogy az incidensben négy ember vesztette életét, ketten Elazig, ketten pedig a szomszédos Malatya tartományban. Soylu előzőleg arról számolt be, hogy a sebesültek száma kettő, de az ő állapotukról később nem nyilatkozott. A belügyminiszter azt is közölte, hogy Sivrice településen 4-5 ház összeomlott, Elazig városában pedig tíz épületben keletkezett kár. Hozzátette: Malatya tartomány Pütürge településén ugyancsak néhány ház összeomlott, vagy súlyos kárt szenvedett.

Részvétét fejezte ki Áder János

Levélben fejezte ki részvétét a pénteki törökországi földrengésben hozzátartozójukat elvesztőknek Áder János köztársasági elnök. A Recep Tayyip Erdogan török államfőnek címzett levelet szombaton juttatta el az MTI-hez a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Nagy szomorúsággal hallottam, hogy Törökországot tegnap este tragikus földrengés sújtotta, melynek során országuk számos polgára életét vesztette, ezernél is többen pedig súlyosan megsérültek

– írta az államfő. Áder János közölte: a magyarok szívből együtt éreznek az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmában, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánnak. Hangsúlyozta, hogy a "baráti török nép mind a mentésben, mind pedig a komoly károkat szenvedett települések újjáépítésében számíthat a magyar fél segítségére és közreműködésére".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés