Hirdetés

Völner: nem a deviáns kisebbségek igényeit kellene érvényesíteni

| 2020. 01. 19. | 13:03:00
A kormány szerint elfogadhatatlan, hogy az áldozatok nem kapnak kártérítést, az elkövetők viszont igen - mondja az államtitkár.
Völner: nem a deviáns kisebbségek igényeit kellene érvényesíteni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A strasbourgi bíróságnak nem a "deviáns kisebbségek" igényeit kellene a többséggel szemben érvényesítenie - mondta az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kifejtette: a kormány álláspontja szerint elfogadhatatlan az, hogy miközben az áldozatok nem kapnak kártérítést, az elkövetők viszont igen.

[Beillesztett cikk: Újabb olaszliszkai lincselő kap milliókat]

Völner Pál szerint azt kellene belátnia a strasbourgi bíróságnak is, hogy ők vannak az emberekért, a nemzetállamokért, a választópolgárokért, és nem a "deviáns kisebbségek" igényeit kellene a többséggel szemben érvényesíteniük.

Rámutatott: a szabályozásban, a bírósági gyakorlatban kellene visszatérni a valóság talajára, megállítani a "Soros-szervezetek által generált örökös jogkiterjesztési folyamatot", és "visszatérni a józan ész diktálta keretek közé".

A fogva tartási körülményekről szólva megjegyezte: a börtönépítések miatt négyzetméterekben már jobban áll Magyarország, és a komfortkörülmények is javultak az elmúlt években. Így tehát a jogalapja is szűkül a körülményekre hivatkozó igényeknek - emelte ki. Hozzátette: a probléma az, hogy a beadott igényeknek "hólabda hatása van", egyre több esetről, egyre több igényről és egyre nagyobb összegekről van szó.

Úgy fogalmazott: "kívülről, felülről" a nyugat-európai viszonyok szerint akarják nemcsak a magyarországi, hanem akár az oroszországi, az olaszországi és a romániai börtönkörülményeket is egységesen szabályozni. Azonban Magyarországon sem mindenki lakik apartman körülmények között, tehát egy olyan elvont szintet kívánnak meg, ami a való élettől teljesen elszakadt - mutatott rá.
Hangsúlyozta: a kormány egyrészt erre kívánja felhívni a figyelmet, másrészt arra, hogy ennek az anyagi vonzatai ne a magyar adófizetőket sújtsák.

Elmondta, a kormány álláspontja szerint elfogadhatatlan az, hogy miközben az áldozatok nem kapnak kártérítést, az elkövetők viszont igen.

Völner Pál közölte: ha tudnak egy áldozati igényről, azt le tudják vonni ebből az összegből. Abba az irányba kellene elmenni, hogy az elkövető ebből rendezze a közüzemi tartozásoktól kezdve az összes megítélt bírósági, hatósági, vagy adótartozást, követelést, illetve a bűnügyi költségeket - mondta.

Hirdetés