Drezda hetvenöt éve semmisült meg

2020.02.14. 12:28

Drezda hetvenöt éve semmisült meg
„Aki elfelejtett sírni, az újra megtanult, amikor Drezda elpusztult.” (Gerhart Hauptmann Nobel-díjas író)

Valóságos népirtás volt.

Hirdetés

Hirdetés

Hetvenöt éve ezen a napon semmisült meg Európa legszebb barokk városa, az „Elba-parti Firenze”. Ez volt az emberiség történelmének egyik legnagyobb háborús bűncselekménye.

1945. február 13-án este indította meg bombázóit a brit légierő a szászországi Drezda városa ellen, melyet a következő 24 órában a földdel tettek egyenlővé. Ez volt a második világháború legpusztítóbb légitámadása. 

A menekültek által egymilliósra duzzasztott város szabad prédának bizonyult a bombázók számára, hiszen nem is volt légvédelme. Európa legszebb városát nem bombázhatják - hitték naivan a helyiek.

Összesen 773 Avro Lancaster nehézbombázó szórta le halálos terhét a városra. Másnap megjelentek az amerikai repülőgépek, és a túlélőket, a menekülőket gépfegyverezték, szintén több hullámban. Valóságos népirtás volt.

A barokk város egy éjszaka alatt teljesen megsemmisült, az áldozatok száma pedig máig kérdéses. A britek hivatalosan 35 ezer főben adták meg a drezdai áldozatok számát, a mai becslések azonban 135-200 ezer halott között ingadoznak. A pokoli tűzben nagyon sokan csak hamuvá váltak. Az emberek a foszforbombák által gerjesztett tűzviharban, illetve a robbanószerek miatt felszabaduló mérges gázok belélegzése miatt veszítették életüket.

Drezda tragédiája a szövetségesek háborús ténykedésének szégyenfoltja lett - írja a Rubicon.

világháborúbombatámadás

Szóljon hozzá!

Hirdetés