Hirdetés

Koronavírus: tünetmentesek a magyarok, de karanténban vannak

MTI

2020.02.18. 16:31

Koronavírus: tünetmentesek a magyarok, de karanténban vannak
A COVID-19 fertőzés emberről emberre terjed, ugyanolyan mechanizmuson keresztül, mint a többi közönséges megfázás vagy influenza (Fotó: Pixabay)

A Dél-pesti Centrumkórházban töltik az izolációs időt.

Hirdetés

Továbbra sem lehet tudni olyan magyarról, aki Magyarországon vagy a világban bárhol koronavírussal fertőződött volna meg – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára február 18-án.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: az MS Westerdam óceánjáró hajóról február 15-én hazatért két magyar állampolgár február 17. óta karanténban van, mindketten tünetmentesek, egy harmadik magyar, aki a személyzet tagja volt, és akivel korábban nem sikerült közvetlenül felvenni a kapcsolatot, február 18-án szintén karanténba kerül. Müller Cecília ismertette: bár a két magyar panasz- és tünetmentes, a maximális biztonságra törekedve elrendelték számukra a járványügyi zárlatot. Lista készült azokról, akik bármilyen módon érintkezésbe léphettek velük.

Menczer Tamás felidézte: a holland felségjelzésű óceánjáró, amelyen három magyar tartózkodott, a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva. A kambodzsai egészségügyi hatóságok a hajó utasain elvégeztek egy általános egészségügyi ellenőrzést, és mivel nem találtak koronavírust, engedélyezték az utasoknak, hogy hazautazzanak. A hajó egyik amerikai utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál azonban a malajziai, Kuala Lumpur-i repülőtéren diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta, a három magyart a kórház területén erre kialakított karanténépületben helyezik el. Mint mondta, az épületet fertőtlenítették, miután február 16-án hazaengedték a 14 napos megfigyelésből azt a hét magyart, akit korábban francia közreműködéssel hoztak haza Vuhanból.

A szakorvos kiemelte, a most megfigyelés alatt lévők végig láztalanok voltak, tünetmentesek és megkezdődtek a laborvizsgálatok is. Ők jövő péntekig lesznek elzárva a külvilágtól, látogatót sem fogadhatnak, csak telefonon tarthatják a kapcsolatot a hozzátartozókkal. Oda kerül a harmadik magyar is, aki az óceánjárón dolgozott.

Magyarországkoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés