Valóságos csodát építenek Tokaj-Hegyalján

civishir.hu

2020.02.10. 09:00

Valóságos csodát építenek Tokaj-Hegyalján

Tájba olvadó tálak a hegytetőn.

Hirdetés

Hirdetés

A Sauska Borászat tokaji tájba illeszkedő pincészetét a debreceni HUNÉP Zrt. építheti meg. A beruházás (melynek összértéke nagyságrendileg 3,1 milliárd forint) megvalósítása magánberuházás keretében történik, melyet tárgyalásos eljárás során nyert meg az ismert, debreceni székhelyű építőipari cég. Mádtól néhány kilométerre, Rátkán, Tokaj-Hegyalján valósul meg a Sauska Borászat vadonatúj tokaji pincészete, a BORD Építész Stúdió tervei alapján.

Ébredező Padi manó

– A tervezési koncepció szerint két szoborszerű tál, mint kíváncsi szempár jelenik meg a Padi-hegy tetején, a szemét nyitogató, ébredező Padi manót idézve elénk. Az épület funkcióját tekintve borászatnak épül, az ehhez kapcsolódó borbemutató, borbíráló tereket is magában foglalva, összesen 4002 négyzetméter alapterületen. A komplexum alapvetően két, egymással szervesen összekapcsolt épületrészből áll. Az egyik az épület fő tömegét kiadó, megközelítőleg négyszög alaprajzú rész, a másik pedig a két, egymást metsző köralaprajzú falak által határolt „kehely” rész, melyek jellemzően eltérő szerkezeti kialakításúak – utalt az előttük álló nem akármilyen szakmai kihívásra Bakos Miklós, a HUNÉP Zrt. vezérigazgatója.

Beleolvad a tájba

A tervezők és a kivitelezők számára is komoly kihívás az, hogy olyan helyen (a Padi-hegyen) kell egy ultramodern üzemet felépíteni, ahol a tájat a történelmi borvidék dűlőinek a látványa uralja. Miközben a két, egyenként 36 méter átmérőjű tál formában a látogatók által bejárható terek létesülnek, a technológiát a földbe süllyesztve alakítják ki. Az épület tetején zöld kerteket alakítanak ki, ahonnan pár lépésnyire már a dűlők szőlőültetvényei indulnak. „Mindig célunk, hogy olyan épületet alkossunk, amely az egyensúlyra törekszik. Különösen fontos ez egy zöld környezetben. A hegy ugyanis él. A szőlő a napfény erejéből táplálkozik, a belőle készülő bor ezáltal maga az élet itala, társasági életünk része. Ezért is fontos számomra, hogy a HUNÉP Zrt. olyan borászatot hozzon létre Tokaj-Hegyalján, amely ultramodern, de mégis szinte egy a természettel” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

PRHUNÉPBordRátkaSauska

Szóljon hozzá!

Hirdetés