Olaszország gyógyulóban

MTI

2020.05.22. 19:37

Olaszország gyógyulóban
A folyamatos kontrollnak még nincs vége (Fotó: AP)

A halottak életkori átlagát 81 év fölé teszi a társadalombiztosítási intézet.

Hirdetés

Hirdetés

Egyetlen tartományt kivéve egész Olaszországban egy alá süllyedt a fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta a közegészségügyi hivatal (Iss) május 22-i adatai szerint, miközben az olasz társadalombiztosítási intézet úgy számolta, a korábban közölt adatoknál jóval többen haltak meg a Covid-19 fertőzésben.

Silvio Brusaferro az Iss elnöke közölte, a vírus reprodukciós rátája már csak az északi Valle d'Aostában mutat egynél magasabb értéket. Ám a vírus azonban továbbra is közöttünk van - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a fertőzésterjedés megfékezéséhez mindenekelőtt az óvintézkedések több hetes betartása vezetett.

A polgári védelmi hatóság friss adatai szerint 130-cal emelkedett a halottak száma egy nap alatt, amely így elérte a 32 616-t. A halottak száma ismét enyhén csökkent az egy nappal ezelőtti 156-hoz képest. Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerhatszázzal csökkent, jelenleg 59 322. A gyógyultak száma túllépte a 136 ezret.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter hangoztatta, hogy a járványgörbe május 29-i adatai alapján határoznak a tartományok közötti mozgás engedélyezéséről. Elmondta, hogy a tervek szerint június 3-tól csak a „hasonló fertőzési szintet mutató” tartományok között lehet majd közlekedni. Az egészségügyi tárca bejelentette, hogy ősztől az influenza-elleni oltást 60 évtől akarják tanácsolni, valamint a 6 év alatti gyerekek esetében is javasolják.

A társadalombiztosítási intézet (Inps) számításai szerint a polgári védelmi hatóság halálozási adatai „kevéssé megalapozottak”, mivel az Inps szerint nem több mint 32 ezer, hanem több mint 47 ezer beteg halt meg Covid-19 fertőzésben. Az intézet a különbséget azzal magyarázza, hogy nem minden elhunyt esetében végeztek vírustesztet. A halottak életkori átlagát 81 év fölé teszik.

Olaszországkoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés