Az olaszok 12 évre ítélték a magyar buszsofőrt a veronai tragédia miatt

2020.06.19. 17:11

Az olaszok 12 évre ítélték a magyar buszsofőrt a veronai tragédia miatt
A kiégett, Setra márkájú S 317 GT-HD típusú busz Verona mellett (Fotó: RAI)

A balesetben tizennyolcan vesztették életüket. 

Hirdetés

Hirdetés

Nem jogerősen tizenkét év szabadságvesztésre ítélte a veronai fellebbviteli bíróság V. János buszvezetőt a 2017. január 20-án történt autóbusz-baleset miatt - jelentették az olasz hírügynökségek pénteken.

A veronai államügyész két éve hat embert – a magyar buszsofőrt és öt olasz mérnököt – vádolt meg a baleset okozásával, közülük a magyar sofőr rövidített eljárást kért, ezért az ő esetében külön döntött a bíróság, és a maximálisan adható, legnagyobb büntetést szabta ki ma V. Jánosra.

Az autópálya üzemeltetőinek felelősségét külön eljárásban, új bíró kezdi majd el tárgyalni decemberben.  

A baleset 2017. január 20-án éjfél körül történt Verona és Velence között, San Martino Buon Albergo község külterületén, az A4-es autópálya 289-es kilométerszelvényénél, a Verona-kelet lehajtó közelében. Az autóbusz Franciaországból, a Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé,[5] rajta utaztak a gimnázium tanárai, diákjai, egykori diákjai, az egyik tanár családtagjai, valamint két járművezető, összesen 56 fő – 43 fiatalkorú és 13 felnőtt (a két járművezetőt is beleértve). A Magyarország irányába tartó autóbusz letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. A balesetben 18 fő vesztette életét. 

tragédiabuszbalesetVerona

Szóljon hozzá!

Hirdetés