Az oroszok még a nyáron forgalomba hoznák a koronavírus-vakcinát

MTI

2020.07.15. 20:23

Az oroszok még a nyáron forgalomba hoznák a koronavírus-vakcinát
Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve (Fotó: Freepik)

A védelmi minisztérium közlése szerint a kísérleti alanyok szervezetében antitestek képződtek.

Hirdetés

Hirdetés

Veszélytelennek és a szervezet által könnyen elviselhetőnek minősítette a Covid-19 elleni első orosz vakcinát július 15-i közleményében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca közölte, hogy szerdán kiírták a hadsereg központi, Nyikolaj Burdenko akadémikus nevét viselő kórházából az oltóanyag klinikai tesztelésében részt vevő önkéntesek első, 18 fős csoportját. A második csoportot a tervek szerint hétfőn engedik majd haza. A kísérlet alanyainak szervezetében antitestek képződtek.

Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Intézet vezérigazgatója korábban elmondta: arra számít, hogy a vakcinát augusztus 12-ig regisztrálni fogja a járványügyi védekezésben illetékes orosz fogyasztóvédelmi felügyelethez, és az oltóanyag a jövő hónap közepén már forgalmazásba kerülhet. Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap vezetője kijelentette, hogy Oroszország 200 millió dózis vakcinát tervez gyártatni az év végéig.

Az Interfax által idézett kísérleti alanyok azt mondták, hogy a vakcina beadását követően átmenetileg hőemelkedés vagy 38 fokos láz jelentkezett náluk, és az oltás helyén enyhe fájdalmat és keményedést éreztek. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint a többség panaszmentes maradt. Az önkéntesek egyébként 100 ezer rubel (mintegy 437 ezer forint) honoráriumban részesülnek.

Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3,43 millió, Brazília 1,92 millió, és India 936 ezer után. Az aktív esetek száma 211 ezer, a koronavírussal összefüggő haláleseteké 11 ezer 770.
Oroszországoltásvakcinakoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés