Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Merkely Béla: Ha körbenézünk, riasztó látvány tárul elénk

| 2020. 07. 02. | 16:51:00
A második magyarországi koronavírus-hullám ősszel valószínű, de sokkal korábban is jöhet.
Merkely Béla: Ha körbenézünk, riasztó látvány tárul elénk
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője július 2-án a Kossuth Rádió műsorában.

Merkely Béla arról beszélt: a járvány második hullámának legvalószínűbb időpontja a november, de addig is „ki kell húzni az időt”. Úgy fogalmazott: Magyarország egyelőre őrzi az integritását, de „nem lehetünk eléggé óvatosak”, hiszen az ország nincs lezárva, és „ha körbenézünk, riasztó látvány tárul elénk”.
Míg ugyanis a járvány elején Dél- és Nyugat-Európa felől jött a vírus Magyarországra, most körbevette az országot a vírusfertőzés. Szerbiában régóta emelkedik a betegek száma, Romániában annyi az új beteg naponta, mint a járvány „csúcsán”, Ukrajnában emelkedik a járványgörbe, és Ausztriából is magasabb esetszámokat jelentenek.

– A májusban végzett országos, reprezentatív kutatás eredményei szerint „igen tekintélyes a tünetmenetes vagy kevés tünettel járó esetek száma, tehát szűrni kell, mégpedig a magas rizikójúakat, így például az ukrán, a román, a szerb határ környékén lakókat”, és a külföldről érkező magyarokat és külföldieket – mondta. Hozzátette: nyitott lenne arra, hogy aki szeretné, azt szűrjék.

A szakemberek szerint a második hullám enyhébb lefolyású lesz, hiszen már ismerik a vírust, annak gyenge pontjait, a terjedés lassításának és a betegek kezelésének hatékony módszereit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés