Meghalt a legsikeresebb kortárs magyar művész

MTI

2020.08.07. 19:00

Meghalt a legsikeresebb kortárs magyar művész
Reigl Judit a debreceni MODEM-ben a 2010-es életmű-kiállításán (Fotó: Oláh Tibor/MTI)

Reigl Judit egy franciaországi idősotthonban hunyt el.

Hirdetés

Hirdetés

Kilencvenhét éves korában – augusztus 7-én – elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész – tudatta a Kalman Maklary Fine Arts. A galéria közleménye szerint a művész a Marcoussis-ban található Bellejame idősek otthonában halt meg, ahova egy hónapja került egészsége védelmében.

„Talán a legsikeresebb és legjobban rajongott magyar származású kortárs művészt vesztettük el, akinek emléke alkotásain keresztül mindig élni fog” – fogalmaztak, kiemelve, hogy művei a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumaiban megtalálhatóak, köztük New York-ban a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), a Metropolitan és a Guggenheim Múzeumban, a párizsi Georges Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben.

Reigl Judit a Győr-Moson-Sopron megyei Kapuváron született 1923-ban. A Wikipédia szerint a festészet szabad művelése céljából disszidált 1950-ben, még akkor Franciaországban telepedett le. Művészetének korai szakaszát a szürrealizmus jegyei jellemezték, majd a lírai absztrakció felé vette az irányt. A gesztusokkal a mozgást, a lebegést, a feszültséget, a folyamatok változását, a létezés ritmusát és gyökereit egyaránt képes megmutatni hatalmas vásznain.

A 2008 és 2019 közötti időszak aukciós eredményeinek összesítése alapján Reigl Judit alkotásaiért fizették a legtöbbet, 871,7 millió forintot. A második Lakner László nagy lemaradással, 149,4 milliós forintos eredménnyel követte a mutargy.com adatai alapján. 
gyászelhunytReigl Judit

Szóljon hozzá!

Hirdetés