A leendő iskolaőrök többsége már az előszűrőn fennakadt

szabolcsihir.hu

2020.08.05. 12:04

A leendő iskolaőrök többsége már az előszűrőn fennakadt
(Fotó: police.hu)

Közel ötszázan kezdték el a képzést.

Hirdetés

Hirdetés

Július végéig összesen 1409-en jelentkeztek a rendőrség által meghirdetett iskolaőri pályázatra; az egészségügyi, pszichológiai, erőnléti vizsgálatok után 497-en kezdték el a képzést augusztus 3-án – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

A pályázók kétharmada tehát már a tanfolyam előtti szűrőn fennakadt.

A résztvevők 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamon vesznek részt. A modulok mindegyike vizsgával zárul. Az ORFK a mintegy ötszázas állományból 422 főt szolgálatra, 75 embert helyettesítésre osztana be. A rendőrség szerint országszerte 478 iskolába kellene őr. Ez alapján nem zárható ki, hogy a rendőrség a hivatásos állományból átvezényelt munkatársakkal „töltené fel a lyukakat” – írja a lap. A Népszava információi szerint a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) már több olyan panaszt, aggódó megkeresést kapott, hogy a rendőröket akár paranccsal is átvezényelhetik az iskolákba. Az ORFK a lap megkeresésére többször hangsúlyozta ugyanakkor, csak önkéntes jelentkezőkkel számolnak.

Az FRSZ főtitkár-helyettese korábban azt mondta, egy profi rendőr a bűnözőkkel tud bánni, ahhoz ért, nem kamaszfiúk lecsillapításához. Konfliktus pedig nemcsak a gyerekekkel adódhat, hanem a tanárokkal és a felháborodott szülőkkel is – tette hozzá Dávid Ferenc.  
iskolaőr

Szóljon hozzá!

Hirdetés