Hirdetés

Koronavírus: már közösségi terjedésről beszélünk

| 2020. 09. 23. | 13:14:00
Müller Cecília a maszkviselésre figyelmeztet.
Koronavírus: már közösségi terjedésről beszélünk
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szeptember 23-i tájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: aki légúti fertőzés tüneteit érzi magán, ne menjen közösségbe. Kérte a szülőket is, hogy a gyerekeket ne engedjék iskolába.

Legfontosabb a maszk használata - szögezte le Müller Cecília, aki jelezte: a jogszabály részletezi, mikor és hol kötelező a szájmaszk viselése (pl: zárt terek, mozik, közösségi közlekedés, üzletek, váróterem), de arra is kitért, hogy olyan élethelyzetek is vannak, amelyekről a jogszabály ugyan nem szól, de fontos, hogy itt is viseljünk maszkot. Ilyen például a lift, taxi, de a rokonlátogatás is, különösen, ha idős embert keresünk fel.

Sorbanálláskor a maszk mellett a másfél méter távolság betartása nagyon fontos.

Újra felhívta a figyelmet, nem javasolják a menyasszonytáncot, az aráknak érdemes kesztyűt viselni. A maszk viselése sporteseményen is kötelező.

Mgjegyezte: ha a helyes maszkhasználatot alkalmazzuk, nagy eséllyel elkerülhetjük a fertőzés továbbadását. mossunk kezet, vagy fertőtlenítsük.

A maszk az orrot és a szájat teljes mértékben takarja el, ha már feltettük, ne húzgáljuk - figyelmeztetett Müller Cecília. A maszkot tüsszentés, köhögés után mindenképp cseréljük.

Mint arról már korábban tájékoztattak: változott a karanténkötelezettség időtartama, 14-ről 10 napra csökkent. Ennek az az oka, hogy nagyon sok tapasztalat gyűlt össze - határainkon túl is - tavasz óta, és bebizonyosodott, hogy 10 napos távollét a közöségtől eleendő ahhoz, hogy az illető ne fertőzzön tovább. 

Kásler Miklós szeptember 22-én arra kérte a kórházak főigazgatóit, továbbra is a megszokott fegyelmezettséggel hajtsák végre az utasításokat, ahogy az első hullámban.

Most már közösségi terjedésről beszélünk, bárhol megjelenhetnek a betegek. Az egészségügyi ellátórendszert erre felkészítették.

A kórházak kihasználtsága 53 százalék körüli, az ágyak 47 száléka üres. A koronavírusos betegek számára az ágyak 20 százalékát kell fenntartani. A betegutak kijelöltek, 3 budapesti kórház fogadja a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegek ellátására.

Az elmúlt 24 órában 12 719 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre karanténban lévő személyeknél, Tavasz óta több mint 1,1 milliót.

Jelenleg 27 749-en vannak hatósági házi karanténban.

Az elmúlt 24 órában 32 esetben volt rendőri intézkedés a maszkviselés szabályainak be nem tartása miatt. Ebből 5 esetben tömegközlekedési eszközön nem vagy nem megfelelően viselte az érintett a maszkot, a többi eset üzletekben történt.

Nyomatékosította: 6 éven felülieknek kötelező a maszkviselés. Ez lehet orvosi, munkavédelmi, textílmaszk.

 

Hirdetés