Főállatorvos: az élelmiszerek nem terjesztik a vírust

MTI

2020.10.16. 19:07

Főállatorvos: az élelmiszerek nem terjesztik a vírust

Az otthoni ételkészítés során is fontos betartani az általános higiéniai szabályokat.

Hirdetés

Hirdetés

Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében – közölte az országos főállatorvos október 16-án a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Bognár Lajos kifejtette, nemzetközi szervezetek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő.

Kiemelte, az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius-fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi. Bognár Lajos arra kérte az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásokat, nézzék át és tartsák be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján található vírusbiztonsági szabályokat a fertőzési források kialakulásának megelőzése érdekében. A magyarországi élelmiszerelőállító üzemekre általában is különösen szigorú biztonsági szabályok vonatkoznak, a járvány alatt azonban különösen fontos ezek betartása, illetve betartatása – tette hozzá.

A főállatorvos a vállalkozások mellett a fogyasztóknak is azt ajánlotta, hogy keressék fel a Nébih honlapját, ahol hiteles tájékoztatást kaphatnak az élelmiszerekkel kapcsolatos vírusbiztonsági kérdésekről.
élelmiszerkoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés