Döntött a magyar kormány: maradnak az eddigi intézkedések

MTI

2020.11.26. 10:57

Döntött a magyar kormány: maradnak az eddigi intézkedések
A Miniszterelnökséget vezető miniszter

December elején ismét elemzik az adatokat.

Hirdetés

Hirdetés

A kormány az előző napi ülésen értékelte a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő adatokat, mondta a november 26-i Kormányinfón Gulyás Gergely, hozzátéve, az elmúlt héten az új esetek száma 3-5 ezer között volt naponta, ami stagnálásra utal.

A fentiek mellett a kormány úgy döntött, hogy az eddigi intézkedéseket tartja életben, ezeket a jövő héten vizsgálja felül – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Arra a felvetésre, hogy a karácsonykor lehetnek-e nagyobb családi rendezvények, kis türelmet kért és azt ígérte, hogy a kormány a karácsonyra vonatkozóan is világos szabályozást fog megalkotni. 

Az iskolabezárásra vonatkozó kérdésre úgy felelt, az intézmények négyötöde zavartalanul működik, 3-4 százalékukat kellett csak bezárni. Ezek az adatok azt támasztják alá, hogy helyes a kormány iskolákkal kapcsolatos döntése – rögzítette.  

Gulyás Gergely egy reakciójában jelezte: a kormány dolgozik a táppénz szabályainak változtatásán, hiszen indokolt, hogy a szülő otthon maradhasson karanténban lévő gyerekével, akárcsak az, hogy a pedagógusoknál azt vélelmezzék, munka közben betegedtek meg koronavírussal, ennek megfelelően pedig fel kell gyorsítani táppénzük – most két részletben történő – kifizetését. 

Egy, a tanárok 100 százalékos táppénzére vonatkozó másik kérdésre válaszolva kifejtette, mindenki automatikusan megkapja a 60 százalékos táppénzt, további 40 százalékkal kapcsolatban pedig egy törvényekben rögzített eljárást folytatnak a megbetegedés munkahelyi voltának vizsgálatáról.

Egyetértett azzal, hogy ezt az eljárást egyszerűsíteni és gyorsítani kell, és azt kell vélelmezni egy iskolában dolgozó pedagógus esetén, hogy a fertőzést az iskolában kapta meg, így a táppénz 100 százalékát gyorsan és nem kettő, hanem egy eljárás eredményeként kell biztosítani.

járványGulyás Gergelykoronavíruskormányinfó

Szóljon hozzá!

Hirdetés