Merkely: mindenkit szuperterjesztőnek kell tekinteni

MTI

2020.11.26. 12:50

Merkely: mindenkit szuperterjesztőnek kell tekinteni

Fontos, hogy csökkentsük a személyes találkozások számát.

Hirdetés

Hirdetés

A higiéniai szabályok betartása mellett a legfontosabb, hogy a személyes találkozások számát 60-90 százalékban csökkentsük – mondta a Semmelweis Egyetem rektora november 26-án a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Merkely Béla hozzátette: nem gyakori, hogy valaki kétszer kapja el a koronavírust, mivel az azon átesettek nagy valószínűséggel már védettek. A középsúlyos tüneteken átesett fertőzöttek esetében kialakul egyfajta immunitás, így az átlagosnál kisebb az újbóli megfertőződésük esélye, de a kockázat fennáll, így mindenkinek a szabályok maximális betartását javasolja – mondta. Becslések szerint eddig másfél millióan fertőződtek meg Magyarországon, ami még nem elegendő a nyájimmunitás kialakulásához.

A terjesztők tíz százaléka úgynevezett szuperterjesztő, tőlük jut el a vírus a két héttel későbbi megfertőzöttek nyolcvan százalékához.

Amikor "elérkezünk egy tartós fázisig a fertőzöttek számát tekintve, akkor egy reprezentatív átfertőződési mérést kell végezni, amiből nagy biztonsággal nemcsak regionálisan, hanem életkorra lebontva is meg lehetne mondani, hogy hányan fertőződtek meg" – közölte. Megjegyezte: most a középkorúak fertőződnek meg inkább, az idősek jobban vigyáznak magukra.

Merkely november 26-án jelentette be közösségi oldalán, hogy felépült a koornavírus-fertőzésből, a mai naptól kezdve újra dolgozik. 
koronavírusMerkely Bélaszuperterjesztő

Szóljon hozzá!

Hirdetés