Németország zár alatt marad

2020.11.22. 12:31

Németország zár alatt marad
(Fotó: illusztráció)

A korlátozások meghosszabbítását sürgetik.

Hirdetés

Hirdetés

A koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozások meghosszabbítását sürgette a német kormánykoalíció több vezető politikusa vasárnap.  A november 2-án bevezetett korlátozások az eredeti tervek szerint a hónap végén automatikusan megszűnnek. Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők szerdán tárgyalnak arról, hogy miként folytassák a védekezést decembertől.

Szembe kell nézni a tényekkel, amelyek azt jelzik, hogy a zárlatot meg kell hosszabbítani, és el is kell mélyíteni

 - mondta Markus Söder bajor kormányfő a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak. Szerinte két-három hétig kell még fenntartani az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseken - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás, szellőztetés - túlmutató korlátozásokat, de legalább addig, amíg ötvenre nem süllyed a hét nap alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ez a mutató a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) legutóbbi, szombati kimutatása szerint 140,7-en áll.

Ha most elveszítjük a türelmünket, és feloldjuk a zárlatot, minden kezdődik elölről, és végül még keményebb intézkedésekre lesz szükség, olyanokra, mint Ausztriában és Csehországban

 - mondta a mindkét országgal szomszédos német tartomány miniszterelnöke. Hasonlóan fogalmazott a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, aki a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy el kell kerülni az ország teljes lezárását, amihez nagyban hozzájárulhat, ha az eddiginél szigorúbban korlátozzák az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezését.

A szövetségi szinten a CDU/CSU-val kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) több vezető politikusa is a határidő meghosszabbítását sürgeti. "Minden amellett szól, hogy egy ideig még fenn kell tartani a korlátozásokat" - mondta a Bild am Sonntagnak Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter.      Hozzátette, hogy a részleges zárlat miatt kényszerszünetet tartó vállalkozások bevételpótló támogatását is ki kell terjeszteni.

A hivatalos vasárnapi adatok szerint az utóbbi 24 órában 15 741 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2) Németországban. Ez bő ezer esettel kevesebb az egy héttel korábbi 16 947-nél. Az új esetekkel együtt 918 269 igazolt fertőződést regisztráltak Németországban. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 138-cal nőtt, 15 741-re. Az intenzív ellátásra szorulók száma 3630. Nagyjából 60 százalékuk - 2098 beteg - gépi lélegeztetésre szorul.
Németországkoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés