Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csak negatív teszttel engedik dolgozni a szlovákokat

| 2021. 01. 18. | 10:51:00
A járványban eddig 3474 fő hunyt el.
Csak negatív teszttel engedik dolgozni a szlovákokat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szlovákiában január 18-án újabb országos tesztelés kezdődik, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette be vasárnap este Igor Matovic miniszterelnök.

A legfontosabb szigorítás, hogy a tömeges tesztelést követő 12 napos időszakban csak negatív teszteredmény birtokában lehet majd munkába menni, a többieknek otthon kell maradniuk. Mostanáig a munkába járás az egyike volt a kijárási tilalmak alól felmentést adó általános kivételeknek.

Negatív teszteredmény nélkül sem kirándulni, sem postára menni nem lehet majd.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter elmondása szerint az "önkéntes" alapú tömeges tesztelés a tervek szerint január 26-ig tart. A negatív Covid-teszttel nem rendelkezőkre vonatkozó kijárási korlátozások pedig január 27-től várhatóan február 7-ig lesznek érvényben, s ezeket csak akkor oldják fel hamarabb, ha a kórházban ápolt Covid-betegek száma 2500 alá esik.

A vasárnap közölt adatok szerint jelenleg 3067 embert ápolnak a szlovákiai kórházakban koronavírusos megbetegedéssel, számuk decembertől folyamatos emelkedést mutat. A járványban eddig elhunytak száma a hét végére 3474-re emelkedett.

A négypárti szlovák koalíció a múlt héten képtelen volt megállapodni az újabb járványellenes intézkedések csomagjáról, médiajelentések szerint elsősorban az országos tesztelés hasznosságáról a kormányon belül zajló vita miatt.

Az 5,5 milliós Szlovákia tavaly novemberben nagy nemzetközi feltűnést keltett azzal, hogy tömeges tesztelésre hívta szinte minden 10 év feletti lakosát. A miniszterelnök kezdetben azt gondolta, hogy ez alternatívája lehet a gazdaságot bénító szigorú korlátozó intézkedéseknek, utóbb azonban elismerte, hogy közben egyre nőtt a járványkórházak túlterhelődésének veszélye.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés