Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csehország: három hét teljes zár

| 2021. 02. 27. | 19:47:00
Arra számítanak, a napi új fertőzések átlaga meghaladja a húszezret is.
Csehország: három hét teljes zár
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.

Drámai a helyzet

A Covid-19 betegségben elhalálozottak napi átlaga a héten 160 körül mozgott. Számuk legutóbb december közepén volt száz alatt. Az aktív fertőzöttek száma pénteken 143 379 volt, mintegy 3400-zal több, mint egy hete, s ez a szám a járvány kezdete óta nem volt még ilyen magas. Továbbra is rendkívül leterheltek a cseh kórházak. Pénteken 7266 személyt kezeltek a kórházakban, közülük több mint 1500 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. A kórházak Covid-osztályain már csak 180 szabad ágy maradt, ami a teljes kapacitás 15 százaléka. A cseh kormány ezért a szomszédos Németországhoz és Lengyelországhoz fordult segítségért.

Jan Blatny egészségügyi miniszter pénteken a parlamentben azt mondta, hogy szakértői becslések szerint várható, hogy márciusa elején a napi új fertőzések átlaga meghaladja majd a húszezret is.

Az Andrej Babis vezette kisebbségi kormány március 28-ig új szükségállapotot hirdetett ki, amelynek keretében hétfőtől az eddigi legszigorúbb járványügyi és közéleti korlátozások lépnek életbe. A csehek hétfőtől kezdődően három hétig

  • nem hagyhatják el lakhelyüket,
  • más településekre csak munkavégzés vagy egészségügyi kezelés érdekében lehetséges az utazás,
  • teljes mértékben szünetelni fog az óvodák és az iskolák működése és
  • bezárják a még nyitva tartó üzletek egy részét is. A vendéglők továbbra is csak elvitelre főzhetnek ételt.

Az iparvállalatok működését nem fogják korlátozni, de minden munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es kategóriájú szájmaszk viselése. Minden munkahely saját maga fogja tesztelni alkalmazottait, az állam havi négy tesztet fizet a cégeknek – egy tesztre és alkalmazottra 60 koronát.

Új elem, hogy tilos más családok meglátogatása és az éjjeli kutyasétáltatáskor is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől. A lakott helyeken most már mindenütt kötelező az FFP2-es kategóriájú légzésvédők viselése. A szigorú szabályokat, amelyek fogadtatása nem volt egyértelműen pozitív, a rendőrség szúrópróbaszerűen fogja ellenőrizni, a magánszemélyek büntetése elérheti a 30 ezer koronát is (mintegy 415 ezer forint).

A koronavírusjárvány terjedési rátája szombaton 1,22-re emelkedett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés