Hirdetés

Hirdetés

A brit hercegi pár nem kér a királyságból

2021.02.19. 15:28

A brit hercegi pár nem kér a királyságból
Harry és Meghan (Fotó: Elle)

A herceg mély ellenszenvet táplál a sajtóval szemben.

Hirdetés

Véglegessé vált pénteken, hogy Harry herceg és amerikai felesége, Meghan hercegnő nem vállal többé hivatalos szerepet a brit királyi családban. Az udvar tavaly januárban jelentette be, hogy Harry - II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött gyermeke - Meghannal együtt kivonul a királyi családból, legalábbis a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt,

a királyi család tagjainak járó közpénzellátmányban nem részesülnek és az uralkodót sem képviselhetik hivatalos fórumokon.

II. Erzsébet királynő a bejelentés után családi csúcstalálkozót hívott össze és erről kiadott hivatalos közleményében tudatta, hogy nehéz szívvel bár, de tudomásul veszi és jóváhagyja Harry és Meghan döntését.  Annak idején ugyanakkor megállapodás született arról is, hogy a döntést mindkét részről egy év után felülvizsgálják.

A Buckingham-palota pénteki közleménye szerint ez megtörtént, és immár véglegessé vált, hogy Harry és Meghan a jövőben sem lát el hivatalos feladatokat a királyi család tagjaként. A döntés egyik következményeként Harry - aki tíz évig szolgált a brit hadseregben és kétszer is megjárta az afganisztáni tűzvonalat - visszaadja a fegyveres erőktől a királyi család magas rangú tagjaként kapott tiszteletbeli parancsnoki címet is. Harry annak idején nem titkolta, hogy

a történtekért nem kis részben a sajtót teszi felelőssé, régóta nem titkolt, mély ellenszenvet táplál a sajtóval szemben.

Őt és a brit királyi családot ugyanis a mai napig kísérti a Diana hercegnőt szó szerint élete utolsó pillanatáig üldöző fotóshad emléke. Harry édesanyja 1997-ben, egy párizsi autószerencsétlenségben vesztette életét. Gépkocsiját végzetes útján is tucatnyi fotós üldözte motorkerékpáron, és többen közülük a roncsok között haldokló hercegnőről is közeli felvételeket készítettek. Harry 2019 októberében - miután több lap ellen is jogi eljárást kezdeményezett magánéletének védelme érdekében - hosszú és rendkívül éles hangvételű közleményt adott ki, amely szerint a sajtó ugyanúgy bánik vele és feleségével, mint egykor Dianával.

LondonAngliaHarry hercegMeghan MarkleEgyesült Királyság

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés