Müller Cecília: ha nem lesz javulás, nagyobb szigor jöhet

szabolcsihir.hu

2021.03.01. 14:08

Müller Cecília: ha nem lesz javulás, nagyobb szigor jöhet

Lépni kell, ha emelkedik a fertőzöttek száma.

Hirdetés

Hirdetés

Soha nem kellett komolyabban venni a járványt, mint most – közölte a március 1-jei operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos  tisztifőorvos kiemelte, a jelenlegi helyzet fokozatosan terheli a magyar egészségügyi rendszert. Tudatta, az első beadott vakcina is hatásos, a súlyosabb tünetektől óv meg, valamint a betegség halálos kimenetelétől. Jelezte, a következő hetekben a fertőzések nagy mértékű emelkedésére lehet számítani, ugyanis szinte mindenhol emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

Hozzátette, ha így emelkedik a fertőzésszám, akkor akár egyéb járványügyi intézkedéseket is bevezethetnek.

Müller Cecília elmondta, az eddigi 6,5 millió helyett már 10 millió 870 ezer adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kötött le Magyarország, ezzel is növelve az ilyen típusú védőoltás mennyiségét az országban. Hétfő hajnalban újabb, 280 ezer adag orosz Szputnyik V védőoltást tartalmazó szállítmány indult el Budapest felé; ebből a mennyiségből 100 ezer adag a második oltásként beadható vakcina és 180 ezer az első dózisú oltóanyag. Ez jelentős szállítmány, amellyel nagymértékben növelhető a beoltottak száma – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Az oltási adatokról szólva azt mondta, 685 247 ember az első, 251 691 pedig már a második adag vakcinát is megkapta, ezzel a lakosság arányát tekintve Málta és Dánia után Magyarország lett a harmadik legjobban átoltott ország Európában.
koronavírusMüller Cecília

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Leader3