COVID-19 – Beregszászból jelentjük

Szabolcsihír

2021.04.27. 15:07

COVID-19 – Beregszászból jelentjük

Mutatjuk, hónapról hónapra, az első halálos áldozat bejelentésétől napjainkig hogyan változott a helyzet Kárpátalján.

Hirdetés

Hirdetés

Tavaly szeptember 1-jétől Ukrajna biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került – láthatjuk a magyarországi Konzuli Szolgálat honlapján –, így az onnan érkezőket 10 napos karanténra kötelezik. A maga részéről Ukrajna is megnehezíti a belépést a beutazók számára. A külföldi országokat két csoportba sorolja a vírusfertőzöttség szempontjából az elmúlt 14 napban 100 ezer lakosra jutó megbetegedések száma alapján: piros és zöld országok.

Magyarország jelenleg, 2021. március 1-től a piros kategóriába tartozik, ami egyébként szinte végig jellemző volt az elmúlt egy évben - leszámítva néhány, csupán 1-2 hétre szóló átsorolást.

A piros besorolású országból belépő személyt 14 napos karanténra kötelezik, amely alól abban az esetben mentesülhet, ha a határon egy 48 órán belül külföldön készült, negatív tesztet tud bemutatni, vagy az érkezés után készíttet tesztet saját költségén Ukrajnában. Emellett a piros besorolású országból érkező külföldinek a beutazáskor olyan COVID-19 betegség gyógyítására kiterjedő egészségügyi biztosítással kell rendelkeznie, amelyet Ukrajnában bejegyzett biztosító cég állított ki, illetve olyan külföldi biztosító, amely rendelkezik ukrajnai képviselettel vagy szerződéses alapon ukrajnai partnerrel. A ki- és belépés egyetlen könnyebbsége a 30 km-es határsávban élőkre vonatkozik, akik 24 órás tartózkodás és a határsávtól maximum 30 km-ig történő eltávolodás esetén mentesülnek a karanténkötelezettség alól, de biztosításra ekkor is szükség van.

A járvány kirobbanása előtt érvényben lévő, már bejáratott határátlépési protokollt tehát nagyban megnehezíti, sőt egyesek számára ellehetetleníti az azóta előállt helyzet. Családlátogatásra, váratlan családi eseményekre nem lehet utazni, főleg ha a 14 napos karantént nem tudjuk vállalni. Nemcsak az életüket erősen meghatározó üzleti és magáncélú utazások korlátozottsága okoz problémát a határon túliak számára, hanem ehhez még hozzáadódik a vírus miatti aggodalom is.

2020. április 9-én adta hírül Beregszász polgármestere, Babják Zoltán, hogy meghalt az első koronavírusos beteg a városban. Akkor ez volt a COVID-19 számlájára írható 3. haláleset Kárpátalján. Március 23-án értesülhettek a kárpátaljaiak arról, hogy náluk is megjelent az első eset, méghozzá Munkácson. Ekkortól felgyorsultak az események: még márciusban egyes ukrajnai megyékben karantént, Kárpátalján pedig járványmegelőzési intézkedéseket vezettek be. Döntés született az ukrán határátkelők lezárásáról, amikor csak tranzit áthaladás céljából vagy magyarországi munkavállalási engedéllyel rendelkezők léphették át a határt. Kijárási tilalom volt a Beregszászi járásban húsvét idején. Az iskolákban távoktatást rendeltek el március 12-től a tanév végéig.

A járvány kezelésével foglalkozó, az ún. a technogén és ökológiai biztonság, valamint a rendkívüli helyzetek kérdéseivel foglalkozó állami bizottság július 31-i döntése értelmében övezetekbe – zöld, sárga, narancssárga és vörös – sorolták be Ukrajna megyéit a koronavírus-járvány súlyosságától függően. Minden övezetre vonatkozóan megszabták az ott érvénybe lépő karanténos korlátozásokat. A besorolást hetente felülvizsgáják. Kárpátalja, s vele együtt Beregszász ekkor még a legenyhébb sárga zónába került, de később a narancssárga és a vörös besorolásban is része volt. (A közigazgatás jelenlegi beosztása szerint Ukrajna nyugati megyéje Kárpátalja Ungvár központtal, melyet 6 járásra – köztük a Beregszászi járásra Beregszász központtal – és 64 kistérségre bontottak.)

2020 nyarán enyhítések következtek, a határátlépést is néhány hétre megkönnyítették, vagyis külföldiek karanténkötelezettség nélkül beléphettek Ukrajnába. Szeptember 1-jén az oktatás zavartalanul elkezdődhetett Kárpátalja iskoláiban, nem sokkal később viszont – októberben – egyes intézmények koronavírus-megbetegedés gyanúja miatt távoktatásra váltottak át.

Vörös zóna

Október 16-án Beregszász polgármestere a közösségi oldalán Ivan Males, a beregszászi kórház vezetőjének beszámolóját idézi a város járványhelyzetéről. Tájékoztatása szerint akkor 11 olyan beteg városlakót ápoltak az infektológián, akiknél igazolták a COVID-19-et. A világjárvány kezdete óta összesen két ember halt meg a koronavírus-fertőzés miatt. Nem sokkal később, október 29-én viszont már arról szlnmak a hírek, hogy a lakosság viszonylag kis lélekszámához képest (teljes lakosság 23 732 fő 2019-es adat alapján) sok a beteg:

„121 aktív beteg odahaza gyógyul, míg 25 koronavírusos beteget a kórházban kezelnek”,

emiatt fennáll a vörös zónába való besorolás lehetősége. A Miniszteri Kabinet meg is hozta ezt a döntést, amellyel szemben Babják Zoltán egyértelműen kifejezte nemtetszését, hiszen ezzel megalapozatlanul megbénították a közlekedést, az oktatást és a kereskedelmet, miközben más, szintén vörös zónában lévő megyékben nem ugyanezek a korlátozások érvényesek.

Karantén

2020. október 31-én már 61 COVID-19 beteget ápoltak a beregszászi kórházban; de hangsúlyozták: a kórház jól el van látva gyógyszerekkel. Problémát jelent viszont az egészségügyi dolgozók hiánya, akik szintén megfertőződtek.

2020 novemberében Ukrajna kormánya döntést hozott a hétvégi karantén bevezetéséről, amelyet november 14–15-től kezdve alkalmaztak három hétvégén – pénteken 23.00 órától vasárnap 23.00 óráig –, amikor tilos volt az éttermek, kávézók, közétkeztetési egységek, a nem élelmiszereket és iparcikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek, a közszolgáltatási egységek (fodrászatok, szépségszalonok stb.), a sportcsarnokok, fitneszközpontok, uszodák és a kulturális tömegrendezvényeket lebonyolító kulturális intézmények működése.

November 9-én enyhítik a vörös zónára érvényes korlátozásokat, így november 10-től újra működnek az óvodák és bölcsődék, az iskolák 1-4. osztályai; működhetnek a közétkeztetési egységek, a piacok és kereskedelmi központok, a tömegközlekedés; továbbá üzemelhetnek az uszodák, medencék, de maximum 30 százalékos telítettség mellett. November 16-tól pedig újraindult az oktatás minden osztály számára.

A karácsony és az újévi időszak fennakadás nélkül az óvintézkedések kötelezettsége mellett zajlott. Ottlétünkkor, 2021 januárjában minden üzlet és hivatalos szerv ajtaján láthattuk a maszkviselésre figyelmeztető kiírást, viszont a boltok nagy részében az eladók nem érezték ezt magukra nézve kötelezőnek. Találkoztunk boltokat járó rendőrökkel is, akik a maszkviselés szabályaira figyelmeztettek. A beregszászi piac két bejáratánál szintén 1-1 ember ellenőrizte a maszkviselést. Az utcán viszont nem volt kötelező az orr és a száj eltakarása. Az 1,5 méteres távolság betartására is felhívták a figyelmet a boltokban. Az oktatási intézmények, az éttermek, a bevásárlóközpontok és a nem létfontosságú üzletek bezárását viszont csak az ortodox karácsony elmultával rendelték el, azaz január 8-tól.

Az egyházi közösségek is odafigyeltek az óvintézkedések betartására, bizonyos időszakokban online istentiszteletet tartottak, a templomokban pedig megfelelő távolságban kellett elhelyezkedniük a híveknek.

A városban speciális mobil csoportot hoztak létre a rendőrség köreiben, kiknek tagjai ellenőrizték, hogy betartják-e a házi karantén szabályait a járóbeteg-kezelés alatt álló COVID-19 betegek. A közterületeket és az utcákat speciális oldattal fertőtlenítették.

Magyarország segítő keze nem maradt el:

Kárpátalja egészségügyi intézményei több segélyszállítmányt kaptak a magyarországi Ökumenikus Segélyszervezet képviselete révén a COVID-19 elleni harchoz a korábban aláírt együttműködési megállapodás keretében.

Például 2020 júliusában Beregszász fertőtlenítőszereket (2 450 db), orvosi maszkokat (30 600 db), valamint arcot védő pajzsokat (5 300 db) kapott, majd októberben Magyarország kormánya adományozott a kárpátaljai egészségügyi intézményeknek humanitárius segélyt. Ennek keretében a beregszászi járási kórház 5 lélegeztetőgépet, védőruházatot (400 db), valamint egyszer használatos gumikesztyűket (15 600 db) kapott.

A harmadik hullám megjelenését tükrözi a polgármester 2021. február 26-ai bejegyzése, amelyben arról értesíti a lakosságot, hogy a medikusok beszámolója szerint lényegesen romlott a koronavírus járvánnyal kapcsolatos helyzet a Beregszászi kistérségben.

Február folyamán 762 ilyen esetet igazoltak – ebből 448-at Beregszászban –, összesen pedig 675 az aktív COVID-19 betegek száma.

Emiatt a kistérség területén karantént vezettek be az iskolákban, a művészeti iskolákban és az iskolán kívüli oktatás intézményeiben (a tulajdonformától függetlenül), és leállt a tömegközlekedés is, ami nagyban megnehezítette a lakosság életét.

Beregszászban a járvány idén márciusban jelentkező harmadik hulláma nagyobb fennakadást és magasabb esetszámot produkált, mint az előzőek.

Kiss Erzsébet, egy koronavíruson átesett beregszászi lakos számolt be a kórházban történt kezeléséről. Február közepén került be a beregszászi járási kórházba; akkor még egy ötemeletes épület legfelső emeletén különítették el a koronavírusban szenvedő betegeket, viszont hamarosan, már a 2 hetes kezelése idején megtelt az épület 3. és 4. szintje is kizárólag koronavírusos páciensekkel. A diagnózist még a háziorvos állította fel, ugyanis a háziorvosi szolgálat zavartalanul működött, személyesen be lehetett menni a rendelőbe, ahol gyanú esetén azonnal elkészült a teszt.

Lassan halad az oltás

A kórházi felszereltségről azt mondta: "volt elegendő lélegeztetőgép, hiszen kaptunk Magyarországról. Kézfertőtlenítő a kórház mosdójában is volt, az orvosok és ápolónők rendesen be voltak öltözve védőfelszerelésben. Antibiotikummal kezeltek, amit minden covidos ingyen kapott, napi kétszer infúziót is kaptam, viszont a vérnyomáscsökkentőmet meg kellett vennem (a gyógyszereket általában a betegnek kell megvennie a kórházi kezelése alatt is – a szerk.).
A betegek még a folyosóra se mehettek ki a szobájukból, esetleg nagyon rövid időre maszkban. A kórházi látogatás tilos volt, csupán az emeletre érkező liftig lehetett felhozni a bent fekvő beteg számára valamit, később pedig csak a földszinti bejáratig juthattak el a küldeménnyel. Az orvosi odafigyelésre nem volt panasz, ugyanis három orvos is vizitelt.

Hogy általánosságban mennyire tartanak a vírustól Beregszászban? Erzsébet szerint vegyes, mert volt olyan ismerőse, aki felívta, amikor ő a kórházban feküdt, és azt kérdezte: "te is mentél növelni a létszámot"; de láttam, hogy voltak, akik nagyon féltek, az utcán is hordták a maszkot – fogalmazott.

Március 6-a óta vörös zónában volt Kárpátalja, viszont nemrégiben újra a sárga zónába kerülhetett: április 12-től újraindulhatott a tanítás a Beregszászi kistérség iskoláinak 5-11. osztályaiban, valamint a tömegközlekedés is újra elérhetővé vált.

Ukrajna, így Kárpátalja sem áll jól az oltási folyamatban. Az oltás ott is önkéntes alapon történik és ingyenes. A Kárpáti Igaz Szó értesülései szerint az országban jelenleg a kampány első és második szakasza zajlik. Ez azt jelenti, hogy

az egészségügyi dolgozók, azon belül a családorvosok, az ország keleti felében zajló harci cselekményekben részt vevő katonák, a bentlakásos intézmények, öregotthonok dolgozói és lakói, a szociális dolgozók és a 80 év felettiek kaphatják meg az oltóanyagot.

Február 25-én érkezett meg Ukrajnába az első 500 ezer adag koronavírus elleni vakcina, amit Kijev Indiából szerzett be.

A szert az Oxford/AstraZeneca licence alapján Covishield néven gyártják, és eddig csak ázsiai országok jutottak hozzá. Kárpátalja számára 14 500 dózis vakcinát utaltak ki, amelyből a vakcinálásban részt vevő mobil brigádok 38 tagja, valamint a COVID-betegeket ellátó 1620 egészségügyis kapott. Beregszászban március 15-én kezdődött el a Járási Kórház és a mentőszolgálat dolgozóinak beoltása.

Április 16-án újabb, 117 ezer adag Pfizer oltóanyag is megérkezett Ukrajnába, amiből 29 500 adagot osztanak szét a megyék között, melyekkel április 18-án kezdtek oltani, elsősorban az öregotthonokban. Az oltóanyaghiány mellett az alacsony oltási kedv sem kedvez a kampánynak.

Az április 18-i adatok szerint Kárpátalján hivatalosan 57 636 fertőzöttet és 10 774 vakcinált személyt tartanak számon (teljes lakosság: 1 258 155 fő 2018-as adat alapján).
UkrajnaKárpátaljakoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!