Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gulyás Gergely: szombaton nyithatnak a teraszok

| 2021. 04. 22. | 13:08:00
Aki most regisztrál, egy-két héten be lehet oltva, hangzott el a Kormányinfón.
Gulyás Gergely: szombaton nyithatnak a teraszok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Április 23-án, azaz pénteken a legalább egyszer beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, ezért szombattól minden bizonnyal nyithatnak a teraszok – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az április 22-i Kormányinfón (a teraszokkal, kerthelyiséggekkel kapcsolatos tudnivalók itt). Az online tájékoztató fontosabb részletei alább. A kijárási tilalom ekkor 23 órára módosul.

  • Olyan nagy mennyiségű Sinopharm, Szputnyik és Pfizer vakcina érkezik, hogy aki most regisztrál, egy-két héten be lehet oltva. A regisztráltak száma 4,4 millió, illetve 260 ezer embert regisztráció nélkül oltottak be. Így 4,6 millió beoltott állampolgár lényegében garantált. Azonban a társadalmi immunitáshoz 6 millió ember beoltása minimálisan szükséges.
  • Oltásra ezentúl online foglalással is lehet jelentkezni a négy orvosegyetem klinikáján; ha beválik, általánossá tehetik.
  • A kormány helyesnek tartja, hogy április 19-től újra fogadják a gyerekeket az óvodák, iskolák. Az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka annak ellenére megjelent, hogy Gulyás Gergely szerint az ágazati szakszervezetek lényegében ellenzéki politikai magatartást tanúsítanak.
  • A kormány elindította a 2021-es központi költségvetési törvény módosítását, továbbá hamarosan benyújtják a 2022-es büdzsé törvénytervezetét. E két évben a kormány 6 ezer milliárd forintos alapot biztosít a gazdaság újraindítása érdekében. A miniszter biztató jelnek nevezte, hogy 2021 márciusában 66 ezerrel többen dolgoztak, mint egy hónappal korábban. 
  • Az újrainduló vendéglátók a bértámogatást május hónapra is megkapják. Ami a kifizetéseket illeti, a tárcavezető úgy nyilatkozott, az hatékony, gördülékeny: eddig 72 miliárd forintról döntöttek, a pénzt lényegében ki is fizették.  
  • A kormány a veszélyhelyzetet a hatékony védekezés érdekében a parlament őszi ülésszakának kezdetét követő 15. napig meghosszabbítja, ugyanakkor bármikor dönthetnek a megszüntetésről, amennyiben azt a helyzet indokolja.  
  • A miniszterelnök nemsokára megszólal a 3,5 millió, illetve a 4 millió beoltotthoz kötődő védelmi enyhítésekről (ez utóbbit a jövő héten érhetik el).  
  • Hogy munkaszüneti nap lesz-e június 19.? Gulyás Gergely azt mondta, értékelik a Civil Összefogás Fórum kezdeményezését, de nincs ilyen kormánydöntés (1991. júnus 19-én hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona).
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés