Gyógyulás után mentális zavarok?

Cívishír

2021.04.11. 13:26

Gyógyulás után mentális zavarok?
Szorongás, hangulatingadozás… (Fotó: Freepik)

Ez derül ki egy amerikai felmérésből.

Hirdetés

Hirdetés

Neurológiai vagy pszichológiai jellegű problémákat tapasztalt a koronavírusból felépülők 34 százaléka még fél évvel felgyógyulását követően is, derül ki egy, a Lancet orvosi szaklapban publikált friss kutatásból.

A legtöbben szorongással (17 százalék) küzdöttek, utánuk pedig a hangulatingadozásokat (14 százalék) tapasztalók voltak a legtöbben – derül ki a CNN cikkéből, amelyet az Infostart tálalt. Bár a kórházban kezeltekre jellemzőbb volt ezeknek a szövődményeknek a kialakulása, nagy számban fordult elő ezen jelenségek valamelyike olyanoknál is, akik járóbeteg-ellátás keretében kaptak kezelést.

A kutatásban 236 ezer, főként amerikai beteg adatait elemezték. Ezzel ez a legnagyobb hasonló felmérés, amelyet eddig készítettek. A koronavírusos betegek adatait egyéb, ugyanebben az időszakban légzőszervi megbetegedésen átesettek adataival vetették össze. Megállapították: az influenzásokhoz képest 44 százalékkal nő koronavírusosok esetében a neurológiai vagy pszichológiai problémák kialakulásának esélye, egyéb légzőszervi megbetegedéseken átesettekhez képest pedig 16 százalékkal emelkedik a rizikó. Ötvenből nagyjából egy gyógyultnál iszkémiás sztrók alakult ki agyi vérrög miatt.
betegségkoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!