Nem alkotmányellenesek a védettségi igazolványhoz rendelt jogok, mondta Péterfalvi Attila

Szabolcsihir.hu

2021.04.28. 11:55

Nem alkotmányellenesek a védettségi igazolványhoz rendelt jogok, mondta Péterfalvi Attila
Egyre többen kapják meg védettségi igazolványukat (Fotó: MTI)

Egy trafikos példát hozott fel szemléltetésre.

Hirdetés

Hirdetés

A híresztelésekkel szemben nem alkotmányellenesek a védettségi igazolványhoz rendelt jogok, jelentette ki Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Álláspontjuk szerint – magyarázta – a kormány döntése nem alkotmányellenes, ugyanis az adatkezeléshez számos dolog szükséges. Az egyik ilyen a jogi háttér, ezt a kritériumot pedig a jogalkotó teljesítette a jogszabályok meghozásával. Az elnök ahhoz hasonlította a védettségi igazolvány esetét, mint amikor az ember bemegy a dohányboltba és elkérnek tőle egy olyan igazolványt, amin szerepel a születési dátuma. Az adatkezelés során az igazolványt csupán megtekintik, nem pedig rögzítik, éppen ezért nem tartható az alkotmányellenesség vádja.

Az európai élvonalba tartozó magyar oltási kampánynak köszönhetően egyre többen kapják meg védettségi igazolványukat, a kormányzat pedig az újranyitás során bizonyos szolgáltatások igénybevételét az igazolványhoz kötné.

Európában is napirenden van a védettségi igazolványok bevezetése. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az európai fórumokon felvetette annak aggályosságát, hogy az uniós igazolványok kizárnának bizonyos vakcinatípusokat, ugyanis a vakcinák ily módon történő megkülönböztetése diszkriminációhoz vezet, ugyanakkor ez ellentétes az uniós szabályozással. A nemzeti védettségi igazolványok esetében ez a probléma nem áll fenn.
járványkoronavírusvédettségi igazolványPéterfalvi Attila

Hirdetés

Szóljon hozzá!