A későn regisztráló 16-18 évesek is kapnak védőoltást

MTI

2021.05.11. 17:52

A későn regisztráló 16-18 évesek is kapnak védőoltást
(Fotó: MTI/archív)

Müller Cecília büszke a fiatalokra.

Hirdetés

Hirdetés

Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra – közölte az országos tisztifőorvos május 11-én. Müller Cecília azt mondta, hogy péntek éjfélig 84 ezren regisztráltak a korosztályba tartozó mintegy 193 ezerből, de további hatezren "kicsit későn ébredtek", ők szombaton és vasárnap regisztráltak.

Úgy döntöttek, hogy nekik is lehetővé teszik az oltás felvételét csütörtöktől, ők ma kapnak SMS-t az online időpontfoglalásra.

A regisztráltak 80 százaléka már foglalt is időpontot magának, "látszik a fiatalos lendület, ők nem sokat spekulálnak" – fogalmazott. Hozzátette: a 18 éven felüliek Sinopharm- és AstraZeneca-oltásra jelentkezhetnek, a háziorvosok pedig a héten a kínai mellett Janssen- és Moderna-vakcinát kapnak. A Szputnyik V-vakcinával kapcsolatban elmondta, kedden ebből megérkezik az utolsó, 200 ezer adagos, második oltásra elegendő szállítmány. Ezzel az orosz fél teljesítette a szerződésben vállalt kétmillió dózist, így egymillió ember oltására nyílt lehetőség. Aki szeretne ilyen vakcinát kapni, még tud magának időpontot foglalni, de a készlet már korlátozott – mondta. Szintén kedden további Pfizer-szállítmány is érkezik, 334 620 adag.

Megemlítette, közzé fogják tenni az úgynevezett poszt-Covid ambulanciák listáját, ahová a tünetek alapján a háziorvos irányíthatja a beteget. Itt egy szakmai protokoll alapján történik majd a kivizsgálás.
oltáskoronavírusMüller Cecília

Hirdetés

Szóljon hozzá!