AstraZeneca: új javaslat a britektől

MTI

2021.05.07. 16:07

AstraZeneca: új javaslat a britektől
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztése

Újabb megerősítés a trombózisos tünetek bizonyos feltételek melletti kialakulására.

Hirdetés

Hirdetés

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága azt javasolta május 7-én, hogy a 18-39 éves korosztály nem kiemelten veszélyeztetett – például krónikus betegségekben nem szenvedő – tagjainak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinája helyett lehetőség szerint más oltóanyagokat ajánljanak fel.

Az indoklás szerint a vizsgálatok arra vallanak, hogy a fiatalabb korcsoportokban valamivel nagyobb a vérrögképződés egy igen ritka, alacsony vérlemezkeszám előfordulásával egy időben kialakuló típusának kockázata az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag beadása után, mint a 40 év felettiek esetében. Ugyan ők a múlt hónapban azt javasolták, hogy az AstraZeneca-vakcina helyett a 18-29 év közöttieknek ajánljanak fel más oltóanyagot. A pénteken ismertetett állásfoglalásban ezt az ajánlást terjesztette ki a testület.

A brit gyógyszerfelügyelet vezérigazgatója, June Raine hozzátette: az álláspontjuk továbbra is az, hogy a vakcina kínálta előnyök az emberek óriási többsége számára felülmúlják a kockázatokat.

A brit gyógyszerfelügyelet április 21-ig 242 bejelentést kapott arról, hogy az AstraZeneca alkalmazása után alacsony vérlemezkeszám előfordulásával egy időben alakultak ki trombózisos tünetek. A páciensek közül 49 meghalt. Ebből az oltóanyagból eddig 28,5 millió dózist adtak be Nagy-Britanniában. A kormány május 7-én közölte: azoknak, akik már megkapták az első adagot ebből a vakcinából, kortól függetlenül ugyanebből az oltóanyagból kell felajánlani a második dózist is.
Nagy-BritanniaoltásAstraZeneca

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés