Benkő: a hősöknek köszönhetjük nemzetünk fennmaradását

MTI

2021.05.30. 10:59

Benkő: a hősöknek köszönhetjük nemzetünk fennmaradását
A nyíregyházi I. világháborús emlékműnél is koszorúznak (fotó: közterkep.hu)

2001 óta május utolsó vasárnapján azokra emlékezünk, akik életüket áldozták a hazáért.

Hirdetés

Hirdetés

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a kormány nevében koszorút helyezett a Hősök terén a Magyar Hősök Emlékkövénél május 30-án, vasárnap délelőtt a magyar hősök emlékünnepén.

A miniszter felidézte: már az első világháborúban megfogalmazódott, hogy meg kell emlékezni a hős katonákról, akik a fronton "életüket, vérüket áldozzák a haza érdekében".

1917-ben megszületett az első törvény, amely kimondta, hogy a településeken meg kell emlékezni a hősökről. Már az első világháborúban megjelentek az első emlékművek, emléktáblák.

A fővárosi Hősök terén lévő Magyar Hősök Emlékkövét 1929-ben avatták fel. A miniszter kitért arra is, hogy 1945 után feledésbe merültek a hősi emlékművek és a katonák is, akik életüket áldozták a hazáért az ország érdekeiért.
Majd 2001-ben született meg az újabb törvény, amely visszahozta a hősökre való emlékezést. Ez ráadásul már nemcsak az első világháború idejétől, s nem is csak a katonákról szólt, hanem a honfoglalástól kezdve mindenkiről, aki életét áldozta, kockáztatta a hazáért, aki Magyarországért, a magyar emberekért tesz és áldozatot hoz. Ez a törvény szól azon hősökről is, akik napjainkban, ebben a pandémiás helyzetben életüket kockáztatják vagy áldozzák annak érdekében, hogy "biztonságban élhessünk" - tette hozzá a politikus.

Benkő Tibor azt mondta: a hősök napja az utókor számára azt üzeni, hogy "emlékezni kell a hősökre, akiknek köszönhetjük nemzetünket, nemzetünk fennmaradását, akiknek köszönhetjük, hogy békében és biztonságban élhetünk" - fogalmazott. A jövő nemzedéke számára azt üzeni: "készüljünk arra, hogy bármikor képesek legyünk az országunk békéjét, biztonságát szolgálni".

Nyíregyházahősök napja

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés