A nyíregyházi milliárdos felmérette, hogyan gondolkodnak a magyar liberálisok

2021.05.06. 14:49

A nyíregyházi milliárdos felmérette, hogyan gondolkodnak a magyar liberálisok
(Fotó: illusztráció)

A magukat liberálisnak vallók között is a Fidesz a legnépszerűbb párt.

Hirdetés

Hirdetés

Bige László üzletember megrendelésére készítettek újabb felmérést, ezt a Magyar Narancs közölte.  A magyarok 14 százaléka mondja magát liberálisnak – ez derült ki a Republikon Intézet elemzéséből, amelyet a Bige László milliárdos által megrendelt és a Závecz Research által készített nagymintás, 5000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás alapján végeztek.

  • A kutatás során a válaszadók nyolc különböző világnézet közül választhattak, ezek a következők voltak: erős nemzeti érzésű (18 százalék), rend és stabilitás híve (17 százalék), liberális (14 százalék), konzervatív (11 százalék), szocialista (10 százalék), zöld (9 százalék), hívő (8 százalék), szociáldemokrata (5 százalék).

A Republikon Intézet az elemzésében a továbbiakban kimondottan a magukat liberálisnak vallók válaszait elemezte, hogy kiderüljön, mi jellemzi a liberálisokat ma Magyarországon.

  • Kiderült, hogy minél magasabb egy válaszadó iskolai végzettsége, annál valószínűbb, hogy liberálisnak vallja magát.
  • Érdekes, hogy a magukat liberálisnak vallók között is a Fidesz a legnépszerűbb párt, 19 százalékkal, ugyanakkor a liberálisok 46 százaléka az ellenzéki összefogás valamely pártjára szavazna.
  • A teljes népességben 28 százalék azok aránya, akik támogatják a melegházasságot, míg a liberálisok 41 százaléka engedélyezné azt. Ez a kérdés ugyanakkor a liberálisokat is megosztja; 41 százalék támogatja a melegek házasságát, és 33 százalék ellenzi.
politikaliberális

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés