Szocreál „remekműveket” keresnek felvásárlás céljából

Koczka Máté/PR-tanácsadó

2021.05.25. 10:31

Szocreál „remekműveket” keresnek felvásárlás céljából
(Fotó: illusztráció)

Ekkor olyan a témákkal foglalkoztak a művészek, amiket a párt elvárt tőlük.

Hirdetés

Hirdetés

Magyarország összes önkormányzatát, állami intézményét és szakszervezetét bevonják abba a szocreál festmény, szobor és tárgyak felvásárlásba, ami az 50-es, 60-as évek kallódó, eltűntnek hitt műveket tárja fel. Ha sikeres lesz a kutatás, a művekből kiállítás és dokumentumfilm is készülhet. Az ország bármely pontján lehetnek azok a szocreál, azaz az 50-es, 60-as években készült festmények, szobrok, egyéb tárgyak, amiket most Babarás Géza festményszakértő szeretne felkutatni. Szerinte ugyanis ennek a korszaknak a művészete nincs kellően feltárva, reprezentálva, ugyanis az alkotások többségének nem ismerik a jelenlegi helyét. Az országos gyűjtés, felvásárlás alatt nemcsak a kor támogatott művészei, kismesterei által készített kallódó festményeket, hanem a korszak tiltott, tűrt kategóriába sorolt festőművészek alkotásait is keresi, ugyanis szerinte így lesz teljes az adott korszak művészete.

Ebben a korban azokat a témákat festették meg a művészek, amiket a párt elvárt tőlük, ami támogatott volt: a parasztság és a munkásság mindennapos munkái.

A 40-es 50-es évek aktív festőinek művei közül csupán kevés számú darab ismert, a többi a szakértő szerint önkormányzatoknál, szakszervezeteknél, állami intézményeknél, vagy magánszemélyeknél lehet. Sokan nem is tudják, hogy milyen értéket őriznek. Előfordult már, hogy egy vidéki önkormányzatból egy feleslegessé vált nagyméretű bronz szobrot vittek be a méhtelepre értékesítésre.

diktátorfestészetkommunizmuskultúra

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés