Augusztusig biztosan kell a védettségi igazolvány

szabolcsihir.hu

2021.05.06. 11:11

Augusztusig biztosan kell a védettségi igazolvány
(Fotó: MTI/archív)

Újabb 130 ezer Pfizer-vakcina érkezik – közölte Gulyás Gergely.

Hirdetés

Hirdetés

Sikerült a harmadik hullámot megtörni – jelentette ki Gulyás Gergely a május 6-i Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, ezt az oltásoknak köszönhetően érték el a magyarok. Tudatta, a járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára fent fognak maradni – várhatóan augusztusig. Ennek értelmében azok, akik nem kaptak oltást, nem mehetnek fesztiválokra, éttermekbe, koncertekre, színházba vagy szállodákba.

A kormány dönteni fog arról az előterjesztésről – tette hozzá –, hogy a védettségi igazolvány érvényességét veszti, ha valaki a 2. oltást nem adatja be magának.

A jövő héten 130-140 ezer elsőoltásos Pfizer-vakcinára lehet számítani, valamint 30-40 ezer Modernára Gulyás Gergely kiemelte, már kevesebb, mint egymillió olyan személy van, aki regisztrált, de nem kapta még meg az oltást. A miniszter elmondta, mai tudásuk szerint nem lesz akadálya a nyári utazásoknak függetlenül attól, ki melyik vakcinával oltatta be magát.

Gulyás Gergelyt arról is kérdezték, hogy tervezik-e harmadik oltás beadását a Sinopharm esetében, továbbá kié a felelősség, ha ez az oltás idősek számára mégsem nyújt megfelelő védelmet. A tárcavezető közölte: a kérdésben megfogalmazott állítás minden alapot nélkülöz, a SOTE vizsgálata szerint a Sinopharm vakcinák beadása után kialakuló ellenanyag szint mértéke akár több százszorosa is lehet annak, ami egy átfertőzöttséggel megszerezhető, ezért a híresztelésekkel ellentétben nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére. Leszögezte: nincs érdemi különbség a vakcinák között, a második oltás után a megbetegedettek aránya rendkívül alacsony, a védettség pedig magas, ezért nincs értelme a bizalmatlanságot kelteni bizonyos oltásokkal szemben.
Gulyás Gergelykoronavíruskormányinfó

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés