Érettségi: a szaktanár szerint vannak trükkök a matekfeladatokban

MTI/eduline.hu

2021.05.04. 09:38

Érettségi: a szaktanár szerint vannak trükkök a matekfeladatokban
MTI/Komka Péter

Közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról a maturandusok.

Hirdetés

Hirdetés

Május 4-én reggel a matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. E tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak.

A vizsgákat az előző napihoz hasonlóan szigorú járványügyi intézkedések mellett tartják. Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat - a másfél méteres távolság betartásával -, és megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell számukra biztosítani. A felügyelő tanároknak kötelező védőmaszkot viselniük - nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban ez csak ajánlott.

A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart. A diákok először az I. (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg, a feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszés szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a megoldás sorrendjét is meghatározhatják.

A 10-12 feladatot tartalmazó I. lap az alapfogalmak, a definíciók, az egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. Két részből áll, a diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják.

Az I. rész négy feladatból áll, ezek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. rész öt, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.
Vizsgázónként megengedett segédeszköz - közép- és emelt szinten is - a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó, a szögmérő, amelyekről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

A témakörök nem nehezek a szaktanár szerint

Az előző évekhez képest "nem megszokott formában" kaptak feladatokat a diákok a mai matekérettségin. Az általunk megkérdezett szaktanár szerint a témakörök ugyan nem nehezek, de lehet buktató a rövid feladatokban.

Nem nevezhető kedves feladatsornak az idei, vannak benne trükkök

- mondta az Eduline által megkérdezett szaktanár a mai érettségi első feladatlapjáról. Hozzátette, vannak olyan feladatok is, ahol a megszokottól eltérően idén nem kell nehezebb számolásokat megoldani a részpontokért. Nem megszokott a nehézségi sorrend sem, ez is kizökkentheti a diákokat - emelte ki a szaktanár. Szerinte ugyanis nem a könnyűtől halad a nehezebb felé a feladatsor felépítése, hanem az első öt feladatban is vannak nehezebb példák, míg az utolsó kérdés kifejezetten egyszerű.

Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik. A vizsgák szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak.

matekérettségi

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés