Újabb nagy horderejű változás készül a meddőségi kezelésekben

Szabolcsihir.hu

2021.05.29. 11:16

Újabb nagy horderejű változás készül a meddőségi kezelésekben
Állami kézbe kerülhetnek (Fotó: Freepik)

Csak állami klinikák jöhetnek számításba 2022 derekától.

Hirdetés

Hirdetés

2022 júliusától kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők – ez áll a parlamenthez benyújtott egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai között az Mfor.hu cikke szerint. Így a maradék három meddőségi centrum – írják –, valamint egy kizárólag inszeminációt végző magánintézmény is állami kézbe kerülhet.

„Magyarországon a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek, ezért a jövőben az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások elvégzése kizárólagosan állami fenntartású egészségügyi szolgáltató, valamint az egységes állami egészségügyi irányítás részét képező, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény szerinti klinikai központ hatáskörébe kerül”

– idéznek a törvényjavaslat módosításának szövegéből. A módosítás szerint a meddőségi kezeléseket csak az állam végezheti el 2022. július 1-jétől; azon szolgáltatók engedélye, amely ezen feltételeknek nem felel meg, 2022. június 30-án hatályát veszíti. A meddőségi kezelésre szoruló nők ezért már csak idén szeptember 30-ig köthetnek a maradék három magán meddőségi centrumban szerződést.

meddőségtörvényjavaslat

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés