Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vérrögösödés: van megoldás?

| 2021. 05. 27. | 17:35:00
Az AstraZenecával még nem beszéltek, ám „nekik is elmondják, mit kell tenni, hogy a vakcina javuljon”.
Vérrögösödés: van megoldás?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Német tudósok át tudnák alakítani az új koronavírus elleni védőoltásokat oly módon, hogy ne okozzák többé az egyik ritka mellékhatást, a vérrögképződést. Egy német kutatócsoport úgy véli, megtalálta, miért alakulhat ki vérrögösödés egyeseknél, akik az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson vakcináját kapták – írta a The Guardian brit napilap online kiadása. A kutatócsoport azt is el tudja mondani a gyártónak, hogyan lehetne olyanná alakítani a vakcinákat, hogy megelőzzék a problémát. A kulcs az adenovírus, vagyis a közönséges nátha egyik okozója, melyet arra használnak, hogy a koronavírus úgynevezett tüskefehérjéjét a szervezetbe juttassa – mondta Rolf Marschalek, a frankfurti Goethe Egyetem professzora, a kutatócsoport vezetője.

A kutatócsoport egy megjelenés előtt álló, szakértők által még nem ellenőrzött tanulmányban az írta, hogy a probléma az adenovírus sejtmagba jutásakor keletkezik, nem annyira a sejtfolyadékban, ahol a vírus általában a fehérjét előállítja. Az AstraZenecával még nem beszéltek, ám „nekik is elmondják, mit kell tenni, hogy a vakcina javuljon”. 

Más tudósoknak azonban más elméleteik vannak, Marschalek és kutatócsoportja egyelőre hipotézist alkotott, amely más szakértők ellenőrzésére vár.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés