A brit felnőttek 80 százaléka már megkapta

MTI

2021.06.18. 08:17

A brit felnőttek 80 százaléka már megkapta
Az első dózist 42 millió embernek sikerült beadni (Fotó: Freepik)

Nagyon jó az oltásokból eredő védettség, mondja a szakember.

Hirdetés

Hirdetés

A június 17-én ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka (42 millió fő) megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták. Az új számok ugyanakkor azt is mutatják, hogy gyorsan terjed a koronavírus fokozottan fertőzőképes delta variánsa, mindenekelőtt a még beoltatlan fiatalabb korosztályokban. A brit kormány célkitűzése az, hogy július 19-ig a teljes brit felnőtt lakosság megkapja az első oltási dózist.

Ugyaneddig az időpontig elhalasztották a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldását az eredeti, jövő hétfői dátumról, tekintettel arra, hogy a koronavírus delta variánsának terjedése miatt emelkedésnek indult az újonnan kiszűrt fertőződések száma.

Az Imperial College London egyetem által rendszeresen elvégzett felmérés legfrissebb adatai szerint a legutóbbi időszakban szúrópróbaszerűen elvégzett mintegy 108 ezer koronavírus-szűrés közül 135-nek az eredménye lett pozitív (0,15 százalék). A legtöbb új fertőződés az 5-12 éves és a 18-24 éves korosztályban fordul elő, vagyis azokban a korcsoportokban, amelyekre még nem terjedt ki tömegesen a nagy-britanniai oltási kampány.

Paul Elliot professzor, a vizsgálatok vezetője a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: komoly megnyugvás forrása, hogy a mindkét dózissal szinte teljesen átoltott idősebb korosztályokban minden adat szerint nagyon jó az oltásokból eredő védettség (AstraZenecával és Pfizerrel oltottak az országban).

Nagy-Britanniaoltáskoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!