Öngyilkos lett a zseni, mert meleg volt. Most rákerült az új 50 fontosra

2021.06.23. 17:39

Öngyilkos lett a zseni, mert meleg volt. Most rákerült az új 50 fontosra
Alan Turing az 50 fontos bankjegyen

Megmentette a Nyugatot, amely aztán a vesztét okozta.

Hirdetés

Hirdetés

Forgalomba került szerdán az új, polimer alapanyagú brit 50 fontos bankjegy, amelyen Alan Turing portréja látható - írja az MTI.

Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztel a tudományos utókor, a második világháború idején annak a csoportnak az élén állt, amely a Bletchley Parkban, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott akkori központjában feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot.

Ezt a kódot használták az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is. A kód feltörése egyes történészi vélemények szerint évekkel rövidítette le a háborút.

Turingot e rendkívüli vívmány ellenére homoszexualitása miatt 1952-ben "súlyos közszeméremsértés" vádjával elítélték, az ítélet úgy szólt, hogy vagy börtönbe vonul, vagy "önkéntes" kémiai kasztrációnak veti magát alá. Turing végül e kezelést választotta, ám alig két évvel később, 1954-ben, néhány nappal 42. születésnapja előtt meghalt. II. Erzsébet királynő a brit kormány kezdeményezésére 2013-ban utólagos kegyelemben részesítette.

Nagy-BritanniaAngliavilágháború

Hirdetés

Szóljon hozzá!