Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alkotmányos puccs tervezése folyik, mondja a Kúria elnöke

| 2021. 06. 26. | 13:34:00
Varga Zs. András van az az eset, amikor az államnak fel kell lépnie.
Alkotmányos puccs tervezése folyik, mondja a Kúria elnöke
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az alaptörvény elleni támadások veszélyeire figyelmeztetett és az alkotmány védelmére hívott fel Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) és Varga Zs. András, a Kúria elnöke egy június 25-i konferencián.

Varga Zs. András arról beszélt, hogy

„alkotmányos puccs megtervezése folyik”, az alaptörvény „megtörése” pedig a szuverén magyar állam megtörését jelentené.

– Az alaptörvényt védelmezni kell a támadásokkal szemben. A jogállam, a hatalommegosztás érték, de ha „bűnöző szervezetek” kezébe kerül, az államnak és a jognak fel kell lépnie ellene – jelentette ki, hozzátéve, Magyarország nem igényel kioktatást, „nem szeretjük a kioktatásokat”.

Sulyok Tamás kiemelte: a társadalmi béke és közrend alapja az alkotmány, az ellene indított támadások a társadalmi rendet, a polgárok életét, testi épségét és vagyonbiztonságát fenyegetik.

– Az ilyen jelenségek a demokratikus párbeszéd keretein kívül vannak, és az Ab csak zéró toleranciát alkalmazhat velük szemben

– mondta. Beszélt arról is, hogy az alkotmányos rendnek lehetséges és szükséges egy legitim kritikája, elemzése, ugyanakkor az illegitim kritika ettől elkülönül, az alkotmányos kontinuitás megtörésére, nyílt alkotmány-, törvénysértésre buzdít. Sulyok Tamás felidézte, hogy a korábbi Ab feladata a „diktatúrátlanítás”, a rendszerváltás lezárása volt, a korábbi „politikai aktivizmus” helyébe azonban az elmúlt évtizedben alapjogi aktivizmus lépett. Szerinte ebben az időszakban az Ab többször megvédte a sajtószabadságot, a vallásszabadságot, a bírói függetlenséget és a gyülekezési jogot. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés