Alkotmányos puccs tervezése folyik, mondja a Kúria elnöke

Cívishír

2021.06.26. 11:34

Alkotmányos puccs tervezése folyik, mondja a Kúria elnöke
Varga Zs. András parlamenti eskütétele (Fotó: MTI)

Varga Zs. András van az az eset, amikor az államnak fel kell lépnie.

Hirdetés

Hirdetés

Az alaptörvény elleni támadások veszélyeire figyelmeztetett és az alkotmány védelmére hívott fel Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) és Varga Zs. András, a Kúria elnöke egy június 25-i konferencián.

Varga Zs. András arról beszélt, hogy

„alkotmányos puccs megtervezése folyik”, az alaptörvény „megtörése” pedig a szuverén magyar állam megtörését jelentené.

– Az alaptörvényt védelmezni kell a támadásokkal szemben. A jogállam, a hatalommegosztás érték, de ha „bűnöző szervezetek” kezébe kerül, az államnak és a jognak fel kell lépnie ellene – jelentette ki, hozzátéve, Magyarország nem igényel kioktatást, „nem szeretjük a kioktatásokat”.

Sulyok Tamás kiemelte: a társadalmi béke és közrend alapja az alkotmány, az ellene indított támadások a társadalmi rendet, a polgárok életét, testi épségét és vagyonbiztonságát fenyegetik.

– Az ilyen jelenségek a demokratikus párbeszéd keretein kívül vannak, és az Ab csak zéró toleranciát alkalmazhat velük szemben

– mondta. Beszélt arról is, hogy az alkotmányos rendnek lehetséges és szükséges egy legitim kritikája, elemzése, ugyanakkor az illegitim kritika ettől elkülönül, az alkotmányos kontinuitás megtörésére, nyílt alkotmány-, törvénysértésre buzdít. Sulyok Tamás felidézte, hogy a korábbi Ab feladata a „diktatúrátlanítás”, a rendszerváltás lezárása volt, a korábbi „politikai aktivizmus” helyébe azonban az elmúlt évtizedben alapjogi aktivizmus lépett. Szerinte ebben az időszakban az Ab többször megvédte a sajtószabadságot, a vallásszabadságot, a bírói függetlenséget és a gyülekezési jogot. 

A jelenleg kormányzók kizárólagos hatalmát garantáló rendszer már 2013 tavaszára felállt, amikor elfogadták az Alaptörvény 4. módosítását, és ezzel megszűnt az Alkotmánybíróság joga, hogy az alaptörvény-módosításokat tartalmi szempontokból felülvizsgálhassa. Ettől kezdve nincs közjogi korlátja az orbáni hatalomgyár akaratérvényesítésének, se a törvényhozó, se az alkotmánymódosító, se az alkotmányozó hatalmának. Azt csinál, amit akar – mondta az Indexnek adott interjújában Elek István közíró korábban. A helyzet megoldására szerint békés, alkotmányos rendet, jogállamot helyreállító forradalomra kellene vállalkozni.
alkotmányalaptörvénypuccsVarga Zs. András

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés