Az operatív törzs dönthet a 12-15 évesek oltásáról

MTI

2021.06.01. 17:46

Az operatív törzs dönthet a 12-15 évesek oltásáról
(Fotó: MTI/archív)

Egyelőre vizsgálják, hogy Magyarországon alkalmazzák-e a vakcinákat ebben a korosztályban

Hirdetés

Hirdetés

Továbbra is kedvező a járványügyi adatok tendenciája – mondta az országos tisztifőorvos június 1-jén. Müller Cecília ismertette: határozottan csökken a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízmintákban. Hozzátette:

a 21. héten az előző heti adatokhoz képest 42 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma.

Az új fertőzöttek átlagéletkora 42 év. A 21. héten Pest megyében azonosították a fertőzöttek 14 százalékát, Budapesten 12 százalékát, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 11 százalékát. Az elhunytaknál változatlanul 5 százalékban nem volt társbetegség. Müller Cecília elmondta, az 5 millió 236 ezer regisztrált 91 százaléka megkapta a védőoltást, a 60 év felettiek 96, a 18-59 éves korosztály több mint 88 százalékát oltották be.

Közölte, kedden 439 920 Pfizer- és 60 ezer Janssen-vakcina érkezik az országba, pénteken 64 800 adag Moderna-oltóanyagot várnak.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy Magyarországon továbbra is jellemzően a brit vírusvariáns fertőz. Két esetben fedezték fel az indiai vírusvariáns jelenlétét: az egyik beteg meggyógyult, a másik rehabilitáción van. Az indiai vírusmutáció által okozott betegség nem zajlik súlyosabban, mint a brit mutáns vagy a vadvírus által előidézett megbetegedés – jegyezte meg. Ismertetése szerint egyik eset sem függ össze külföldi úttal, és mindkét beteg környezetében járványügyi vizsgálatot végeznek.

Szólt arról is, hogy az indiai mutáns egy dupla mutáció eredménye: a vírus tüskefehérjéjén keletkezik két mutációs pont, amelyek a vírus természetében történő változásokat okozzák. Három típust azonosítottak az indiai mutáción belül: a nyomon követésre, az érdeklődésre, illetve az aggodalomra okot adó variánst; az utóbbi járványügyi szempontból súlyosabb betegséget okozhat és a brit variánshoz hasonlóan gyorsabban terjedhet.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: azután, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a 12-15 évesek oltását, egyelőre vizsgálják, hogy Magyarországon alkalmazzák-e a védőoltást ebben a korosztályban, és ha igen, mikor; erről az operatív törzs dönt.
védőoltáskoronavírusMüller Cecília

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés