Elítélték Derek Chauvint

Szabolcsihir.hu

2021.06.26. 09:42

Elítélték Derek Chauvint
Derek Chauvin az ítélethirdetésen

Az egykori rendőr halálos intézkedése sosem látott tüntetéshullámot indított el az USA-ban. 

Hirdetés

Hirdetés

22 és fél év börtönbüntetésre ítélték Derek Chauvin korábbi rendőrt, aki 2020 májusában egy intézkedés során megölte George Floydot, miután 9 perc 29 másodpercig térdelt a fekete férfi nyakán egy minneapolisi utcán. Chauvint már áprilisban bűnösnek találta az esküdtszék, azonban a bíró csak most, június 25-én szabta ki a büntetése mértékét – írja a Telex.

Az ügyészek 30 év börtönt kértek Chauvinra. Az állami ítélkezési irányelvek büntetlen előéletű tettesek számára mindössze 12 és fél év börtönbüntetést javasolnak, a bíró végül ehhez adott hozzá tíz évet. Az ítélethirdetést követően Keith Ellison, Minnesota állam legfőbb államügyésze arról beszélt, hogy a Chauvinra kiszabott 22 és fél éves börtönbüntetés az egyik leghosszabb, amit valaha kiszabtak egy korábbi rendőrre, azonban leszögezte, hogy az ország számára mindez nem lesz elég a változáshoz.

Mint ismert, George Floyd halálát követően sosem látott tüntetéshullám indult Amerikában és világszerte a feketék elleni diszkrimináció és a feketék ellen elkövetett rendőri erőszak ellen. Felmérések szerint csak 2020. május végétől június közepéig 15-26 millió amerikai tüntetett a feketék jogaiért, ezzel a New York Times által megkérdezett kutatók szerint a Black Lives Matter lett az USA történelmének legnagyobb szabású mozgalma.
Black Lives Matter

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés