Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: az oroszoknál csúcsot döntött, az ukránoknál javult a helyzet, Romániára ráromlik az oltóanyag

| 2021. 06. 29. | 16:42:00
Messze még a nyájimmunitás Putyin hazájában.
Koronavírus: az oroszoknál csúcsot döntött, az ukránoknál javult a helyzet, Romániára ráromlik az oltóanyag
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 652-en haltak meg a Covid-19 következtében a keddi hivatalos adatok szerint, ez a legmagasabb napi veszteségszám a járvány kezdete óta.

Az igazolt új fertőzöttek száma 20 616-tal 5 493 557-re emelkedett. Az új esetek 12,2 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 374 975-re, a halálos áldozatoké 134 545-re, a felépülteké 4 984 037-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 149,2 millió, az elmúlt napon pedig 248 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 772 580 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden elismerte, hogy nem sikerül az eredeti terveknek megfelelően őszig átoltani az orosz lakosság 60 százalékát, ezért változtatni fognak a nyájimmunitás elérésének remélt határidején. A Dozsgy ellenzéki online televízió korábban azt állította, hogy az orosz operatív törzs a régiókba új oltási tervet juttatott el, amely szeptemberre a 30-35 százalékos oltottsági szint elérését irányozza elő.

A védőoltás mindkét adagját eddig az orosz lakosság 11,5 százaléka kapta meg. Csalók a papíralapú oltási igazolások után a védettséget igazoló és Moszkvában éttermi belépőként szolgáló QR-kódokat is hamisítani kezdték.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet vezetője keddi, moszkvai sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy Oroszország akkor éri el a védettséget, ha lakosságának mintegy 70 százalékát be tudja oltatni az elkövetkező kettő-négy hónapban. Az akadémikus kijelentette, hogy az új koronavírus mutációja miatt szükség lesz a félévenkénti újraoltásra.
Elismerte, hogy a SARS-CoV-2 delta variánsával szemben az első oltóanyag "jelentéktelen mértékben" kevésbé hatékony, mint a korábbi változatok esetében. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az új koronavírusos betegek körében a halálozási ráta az 1-2 százalékról 5-10 százalékra emelkedjen.

Oltásért szabadnap - Romániában

Szabadnap jár Romániában a munkavállalóknak, diákoknak, egyetemi hallgatóknak és hivatásos katonáknak, ha beoltatják magukat koronavírus ellen - az erről szóló törvényjavaslatot kedden nagy többséggel szavazta meg a bukaresti képviselőház.

A szabadnapot az oltási igazolásra alapozva lehet igényelni, a vakcina valamennyi dózisának beadatásakor. A munkavállalók - az állami és versenyszférában egyaránt - egy-egy fizetett szabadnapra jogosultak a rendes éves pihenőszabadságon felül. A diákok, egyetemi hallgatók egy-egy napon felmentést kapnak az óralátogatás, a katonák pedig a szolgálatteljesítés alól. A kiskorú diák (vagy a 26 év alatti fogyatékkal élő fiatal) beoltásakor a szülők egyike vagy a gyám (gondozó) is fizetett szabadnapra jogosult.
A törvénnyel a lelassult oltáskampánynak akarnak lendületet adni. A 19,3 milliós országban eddig mindössze 4,7 millió ember - a beoltható lakosság alig több mint egynegyede - kapott legalább egy adag vakcinát.

Ukrajnában keddre tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, kevesebb mint kétszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma is mindössze öt volt, az aktív betegeké pedig 18 ezer alá csökkent.

Ukrajnában tovább lassult a járvány

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 182 új esettel 2 234 463-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint százzal kevesebb a megelőző napiénál. A csökkenésnek ugyanakkor oka lehet az is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebb tesztet végeznek, és kevesebben fordulnak orvoshoz. Hétfőn, az alkotmány ünnepén munkaszüneti nap volt Ukrajnában. A halálos áldozatok száma is fokozatosan csökkent az elmúlt  napokban, keddre mindössze öten hunytak el, a megelőző napon kilencen, az azt megelőzőn pedig 17-en.

A járvány tavaly márciusi kitörése óta 52 300-an haltak bele a betegségbe az országban.

Eddig 2 164 374-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem hatszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint négyszázzal, 17 789-re.
Közben kisvállalkozók kezdtek tüntetni kedd délelőtt Kijev belvárosában, a járvány miatt veszélybe került vállalkozások védelmét, valamint az adózást és könyvelést könnyítő törvény elfogadását követelve. Koporsókat és koszorúkat vittek magukkal, jelképezve, hogy a pénztárgépek kötelezővé tétele miatt állításuk szerint már háromfajta vállalkozás tönkrement az országban: a kis ékszerüzletek, a családi patikák és a kisebb háztartási gépeket árusító boltok. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint több kisebb összetűzés is volt a helyszínt biztosító rendőrök és tüntetők között, előbbiek könnygáz-sprayt is használtak, de egyelőre nem vettek őrizetbe senkit, személyi sérülésről sem érkezett hír.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés