Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus-eredet: alapjaiban dőlhet meg az eddigi teória

| 2021. 06. 26. | 12:14:00
Egy új kutatás szerint a vírus eleve az ember megfertőzésére specializálta magát.
Koronavírus-eredet: alapjaiban dőlhet meg az eddigi teória
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy friss, ausztrál kutatás szerint az ember megfertőzésére ideális az új koronavírus, nem pedig denevérek vagy tobzoskák megbetegítésére: a felfedezés újabb kérdéseket vet fel az eredetével kapcsolatosan – írja az Infóstart.

A cikk szerint a kutatók nagy teljesítményű számítógépes modellezéssel jósolták meg a koronavírus kezdetben terjedő törzsének emberr és tucatnyi házi és egzotikus állatra gyakorolt fertőzőképességét. A kutatás célja az volt, hogy megtalálják az esetleges közvetítő állatot, amely az embernek átadhatta a patogén. Meglepetésre az vált bizonyítottá, hogy az emberi receptorokhoz sokkal erősebben kötődik a vírus, mint az állatokéhoz, ez pedig még a denevérek és a tobzoskák esetében is igaz. A kutatás eredményeit összegezve a tudósok megállapították, hogy a SARS-CoV-2 nagy mértékben az emberek megfertőzésére adaptálta magát.

Ez pedig erősíti annak a gyanúját, hogy a vírus talán mégsem valamelyik állatfajról terjedt át az emberrel, hanem valami módon laborból „szabadult ki”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés