Háromszázezer adag vakcinát adott kölcsön Magyarország Szlovéniának

MTI

2021.06.02. 14:51

Háromszázezer adag vakcinát adott kölcsön Magyarország Szlovéniának

Az oltási kampány gyorsítása érdekében.

Hirdetés

Hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ljubljanában kiemelte: azért tudnak segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált. "A világjárvány még inkább világossá tette számunkra, hogy a szomszédokkal való egymásra utaltság és kölcsönös függés milyen komoly jelentőséggel bír" – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: minél sikeresebben védekeznek a szomszédos országok, annál nagyobb biztonságban vannak a magyarok is. "Ezért is érdekünk, hogy a szomszédaink gyorsan tudjanak oltani" – húzta alá. Minél előbb oltanak a szomszédok, annál gyorsabban lehet közlekedni a két ország között, és annál kisebb az esélye annak, hogy megfertőzik egymást - tette hozzá Szijjártó Péter.

Elmondta: másfél éve világrengető kihívással állnak szemben, olyannal, amely még a gazdag és erős országok egészségügyi rendszereit is rendkívüli próba elé állította.

Létrejött azonban egy széles körű konszenzus, amely arról szól, hogy a megoldást a járványra csak a vakcina jelenti. Sajnos azonban az európai vakcinabeszerzést Brüsszel elrontotta – jelentette ki. Ez nem egy politikai vélemény, hanem számokkal alátámasztott igazság – tette hozzá. Érdemes megnézni, hogy az amerikaiak, az izraeliek és a britek mennyivel gyorsabban és mennyivel többet tudtak oltani, mint az Európai Unió - mutatott rá. Ráadásul a mennyiségi problémák mellett az elosztási mechanizmus korrektsége kapcsán is számos kétség merült fel – jelentette ki. "Magyarország azonban sikeresen kezelte a világjárványt. Oltásban Európa éllovasai vagyunk" – mondta. Ez azért van így, mert Magyarország a vakcinát nem ideológiai és nem geopolitikai kérdésnek tekinti. "Mi a vakcinát annak tekintjük, ami: emberéletek megmentésének eszköze" – húzta alá. Úgy vélte: a lassabb és kisebb mennyiségű vakcinaszállítmányok a szlovénokon sem segítettek, és az elosztási mechanizmus során valahogy a közép-európai országok is hátra sorolódtak. "Ezért segítünk most szlovén barátainknak, és háromszázezer AstraZeneca vakcinát adunk nekik kölcsön" – fűzte hozzá.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter megköszönte Magyarországnak az oltóanyagokat, és – mint mondta –hogy lehetőségük lesz rá, a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni. "Minden adag oltóanyag fontos számunkra, hogy a kormány oltási terve kivitelezhető legyen" – hangsúlyozta.

Úgy vélte: az országok közötti szolidaritás felbecsülhetetlen érték, erre kell építeni a járvány elleni harcban.

Janez Jansa kormányfő elmondta: Szlovéniát négy baráti ország veszi körül, ezért nincs egyedül a világjárványban. Magyarország mostani gesztusa is ezt a tényt bizonyítja – hangsúlyozta. Magyarország jobban fel volt készülve a járványra, mint az európai átlag, ezért tavaly tavasszal, a járvány első hullámában is segítséget nyújtott Szlovéniának – mondta. A szlovén kormányfő még egyszer megköszönte azt a segítséget, amelyet Magyarország tavaly nyújtott a szlovén kórházak számára. Magyarország átlagon felül teljesített, ami az oltások beadásának gyorsaságát és az ország átoltottságot illeti – mondta Jansa, és gratulált az elért eredményhez.

"Az Európai Unió Tanácsának elnökségét július 1-jétől betöltő ország miniszterelnökeként is szeretném megköszönni azt a segítséget, amelyet Önök Szlovéniának és más országoknak nyújtottak a régióban" – mondta Janez Jansa a magyar külügyminiszternek.
Szijjártó PéterSzlovéniakoronavírusAstraZeneca

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés