A rendőrség szétverte a melegfelvonulást

2021.06.27. 12:19

A rendőrség szétverte a melegfelvonulást
Menekülő felvonulók Isztambulban (Fotó: https://www.telegraph.co.uk)

Az állam háborút hirdetett velük szemben - mondják a szervezők.

Hirdetés

Hirdetés

Százak gyűltek össze szombaton Isztambulban, hogy részt vegyenek egy Pride felvonuláson, szembeszállva a helyi hatóságok tiltásával és a nagy létszámban kivezényelt rendőrökkel. A német hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrség könnygázt vetett be a város európai részében felvonuló tiltakozókkal szemben. Más jelentések arról számoltak be, hogy a rendőrök gumilövedékekkel lőtték az összegyűlteket. A szervezők szerint néhány részvevőt őrizetbe is vettek.

A menetet egy több csoportból álló szövetség hirdette meg "Az utca a miénk" mottóval, hogy tiltakozzon a török kormánynak az eltérő szexuális irányultságú emberekkel (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális - LMBTQI) szemben egyre ellenségesebb fellépése miatt.

A hatóságok már pénteken kordonokkal zárták le a menet útvonalát, a városrész kormányzata pedig néhány órával a kezdés előtt be is tiltotta a demonstrációt, az "erkölcsöt sértő" megmozdulásokról hozott törvényre hivatkozva.

"Törökországban 2015 óta tapasztaljuk a kormány LMBTQI+ emberekkel szembeni politikájának megváltozását. Az állam úgyszólván háborút hirdetett velük szemben"

- mondta a dpa-nak nyilatkozva Yildiz Tar, a Kaos GL nevű csoport részéről. "A kormányzat célja, hogy a lakosság egészében ellenséges érzelmeket keltsen az LMBTQI+ emberekkel szemben" - mondta, hozzátéve, hogy a közösségüket érő gyűlölet-bűncselekmények száma emelkedik, és a támadók ellen nem indítanak eljárásokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök rendszeres kirohanásokat intéz az LMBTQI közösség ellen. A hatóságok a hét elején betiltottak egy, az isztambuli Pride Hét keretében szervezett pikniket is.

meleghomoszexuálisLMBTQ

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés